PUNO čujemo o snižavanju razine kolesterola, ali nije uvijek jasno odakle početi. Kolesterol je zapravo tvar nalik masti koju tijelo prirodno proizvodi i koja postoji u krvi. Može se unijeti i hranom. Tip kolesterola kojeg se ljudi plaše je LDL ili loš kolesterol. Ako ga se previše nakupi oko arterija, može blokirati protok krvi.
Ako želite držati svoj kolesterol u granicama normalnog, morate se zdravo hraniti. A prema nutricionistici Lauri Burak to znači izbjegavati za doručak bilo što s visokim udjelom šećera kao što su krafne, muffini i palačinke.
"Većina ljudi misli da će razinu kolesterola u krvi povisiti jaja ili mliječni proizvodi, ali glavni krivac su dodani šećer i prerađena hrana", pojašnjava.
"Prehrana s visokim udjelom šećera pokrenut će niz procesa u tijelu koji mogu dovesti do debljanja i povećanja razine kolesterola i triglicerida", dodala je Burak.
Kada konzumirate "prazne kalorije" u obliku dodanog šećera, što u biti znači da ono što jedete nema hranjivih tvari poput vlakana ili proteina, razina kolesterola može porasti. Previše dodanog šećera također može negativno utjecati na zdravlje jetre, što izravno utječe i na razinu kolesterola.
Srećom, postoji mnogo namirnica koje se jedu za doručak, koje vam mogu pomoći da održavate zdrav način života. Na primjer, zobene pahuljice su cjelovite žitarice koje su pune vlakana, za koje je poznato da pomažu u snižavanju razine kolesterola.
U konačnici, važno je "usredotočiti se na cjelovitu, neprerađenu hranu poput avokada na zrnatom kruhu i jajima za doručak i gledati širu sliku kada je u pitanju vaša prehrana i način života, umjesto da izdvajate određene namirnice za snižavanje kolesterola", poručuje Burak.