BROKULA je povrće iz porodice kupusnjača, a dijetetičari nas uvjeravaju kako se na popisu najzdravije hrane nalazi s razlogom. Kako donosi Healthline, brokula ima visok udio vlakana, vitamina C, vitamina K, željeza, kalija i proteina. S obzirom na to koliko je bogata nutritivnim vrijednostima, nimalo ne čudi zašto dijetetičari savjetuju kako bismo ju trebali jesti što češće. Isto tako, postoji mnogo dobrobiti redovite konzumacije ove supernamirnice.
Djeluje protuupalno
Brokula sadrži različite bioaktivne spojeve za koje se pokazalo da smanjuju upale u tkivima našeg tijela. Kako objašnjavaju znanstvenici, flavonoid u brokuli pokazuje snažan protuupalni učinak u studijama na životinjama, a iako su ovi rezultati obećavajući, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se bolje razumjelo kako konzumacija brokule utječe na upalu kod ljudi.
Smanjuje rizik od pojedinih vrsta raka
Povrće kao što je brokula sadrži bioaktivne spojeve koji mogu smanjiti oštećenje stanica uzrokovano određenim kroničnim bolestima. Nekoliko malih studija pokazalo je da konzumacija povrća ove vrste može zaštititi od određenih vrsta raka kao što su rak dojke, prostate, debelog crijeva, bubrega te mokraćnog mjehura.
Snižava razinu šećera u krvi
Dijetetičari objašnjavaju kako je nekoliko studija na ovu temu pokazalo odlične rezultate kada je riječ o konzumaciji brokule i snižavanju razine šećera u krvi. Naime, brokula sadrži velike količine antioksidansa i vlakana koji mogu pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Jedna studija pokazala je značajno smanjenu inzulinsku rezistenciju kod ljudi s dijabetesom tipa 2 koje su svakodnevno, tijekom jednog mjeseca, jele brokulu.
Pomaže pri očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava
Nekoliko studija pokazalo je da brokula može podržati zdravlje srca na različite načine. Naime, poznato je da su povišene razine takozvanog "lošeg" LDL kolesterola i triglicerida glavni čimbenici rizika za srčane bolesti, a upravo brokula može imali važnu ulogu u poboljšanju ovih markera. Jedno je istraživanje tako otkrilo značajno smanjene trigliceride i LDL kolesterol, kao i povećane razine ''dobrog'' HDL kolesterola kod ljudi koji su redovito konzumirali brokulu.
Promiče zdravu probavu i smanjuje zatvor
Brokula je bogata vlaknima i antioksidansima, a upravo oni mogu podržati zdrav rad crijeva i zdravlje probavnog sustava. Redovitost crijeva i jaka zajednica zdravih bakterija unutar našeg debelog crijeva dvije su vitalne komponente za zdravlje probavnog sustava. Konzumiranje hrane bogate vlaknima i antioksidansima poput brokule može imati važnu ulogu u održavanju zdrave funkcije crijeva, objašnjavaju stručnjaci.