AKO prečesto jedete pizzu, a voljeli biste izbaciti preveliku količinu ugljikohidrata, imamo odlično rješenje za vas. Iako okusom nikad neće biti kao prava pizza od dizanog tijesta, sigurni smo da će vas pizza s podlogom od cvjetače zadovoljiti - nije bez razloga hit već godinama i još uvijek u trendu među svima koji pokušavaju jesti zdravije.
Cvjetača je zdrava namirnica iz više razloga
Cvjetača nema puno kalorija, što je čini odličnim izborom za one koji žele održavati ili smanjiti tjelesnu težinu. Također je bogata vlaknima, vitaminom C, vitaminom K, vitaminom B6 i folnom kiselinom. Vlakna u cvjetači podržavaju zdravu probavu i pomažu u održavanju osjećaja sitosti, što može pomoći u kontroli težine.
Glukozinolati u cvjetači pomažu tijelu u detoksikaciji i eliminaciji štetnih tvari, a dobar je izvor vitamina K koji je ključan za zdravlje kostiju. Konzumacija cvjetače može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca zbog niskog udjela zasićenih masti i visokog udjela vlakana.
Cvjetača sadrži niz korisnih hranjivih tvari poput mangana, magnezija i kalija, a popularna je među osobama koje slijede niskougljikohidratne dijete jer sadrži relativno malo ugljikohidrata. Uz sve ove prednosti, cvjetača je fleksibilna namirnica koju možete pripremiti na različite načine.
Jednako dobro podnosi kuhanje, pečenje i pirjanje, a služi i kao zamjena za tijesto u nekim receptima, kao i u ovom našem receptu u nastavku - za pizzu s podlogom od cvjetače. Ako vam se podloga od cvjetače ne sviđa, imamo recept i za onu od tikvica.