Planirate se uskoro rashladiti u moru ili bazenu? Evo na što trebate pripaziti

Foto: Shutterstock

KAD konačno dočekamo ljeto i toplo vrijeme, svi jedva čekaju kupanje da se malo rashlade. Prije nego što se odlučite za taj korak, stručnjaci smatraju da temperature vode u moru ili bazenima mogu biti još uvijek hladne na početku sezone, što može uzrokovati hipotermiju.

Kad uđete u vodu da se ohladite, vaša tjelesna temperatura je oko 36.5 stupnjeva Celzijusa. Prema dr. Audie Liametzu, hladnija voda će relativno brzo izvući toplinu iz tijela i može dovesti do različitih faza hipotermije.

Tjelesna onesposobljenost i hipotermija uglavnom će se pojaviti u roku od 10 minuta, što može uvelike povećati rizik od utapanja, rekao je Liametz.

Znakovi i simptomi hipotermije

Znakovi upozorenja za hipotermiju uključuju intenzivnu drhtavicu, nesposobnost razgovijetnog govora i zbunjenost, kao i nizak puls i proširene zjenice. "Stanje se može kretati od blage do umjerene hipotermije, kad dolazi i do promjena u percepciji okoline", rekao je Liametz. "Kada dođe do vrlo teške hipotermije, funkcije u vašem tijelu koje se bore protiv hladnoće počinju otkazivati."

Jedna od tih funkcija je drhtanje tijela, koje podrazumijeva jednu od prvih reakcija na hladnoću. Radi se o brzom stezanju i opuštanju mišića kako bi se zadržala toplina.

Upozorenje za roditelje male djece i starije osobe

Starije osobe s osnovnim zdravstvenim stanjima ili oni koji uzimaju nekoliko vrsta lijekova puno brže mogu izgubiti svoje termoregulacijske mehanizme.

Roditelji bi trebali biti posebno oprezni s djecom. Dječja manja tjelesna masa dovodi do brže pojave hipotermije, rekao je Liametz.

Znakovi upozorenja su promjena boje prstiju i usana u plave nijanse. "Tijelo pokušava sačuvati toplinu unutar jezgre tijela", rekao je Liametz. "Dakle, žile u usnama i prstima ruku i nogu se sužavaju, čime se smanjuje protok krvi u tim dijelovima, zbog čega dolazi do promjene boje."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.