Postoji jednostavno pravilo: Liječnici otkrili tajnu prehrane oboljelih od gastritisa

Foto: Shutterstock

Gotovo svatko je barem jednom u životu doživio težinu ili bol u gornjem dijelu trbuha nakon jela. Ti simptomi najčešće se javljaju kod gastritisa.

Riječ je o skupini stanja s jednom zajedničkom stvari, a to je upala sluznice želuca. Najčešće je posljedica infekcije istom bakterijom koja uzrokuje većinu čireva na želucu ili redovitog uzimanja određenih lijekova protiv bolova. Konzumiranje previše alkohola također može doprinijeti gastritisu, piše Klinika Mayo.

Kako bi se dijagnosticirao gastritis, liječnici moraju obaviti preglede. Potom oboljelima propisuju preporuke o prehrani koje uglavnom uključuju izbjegavanje kave, alkohola, gaziranih pića, peciva, začinjene, masne, pržene i dimljene hrane.

No, važno je jesti prema zadanom rasporedu. Prema liječnicima, oboljeli od gastritisa trebali bi jesti najmanje četiri obroka u danu, po mogućnosti i pet. Ako se ne pridržavate preporuka liječnika, želučana sluznica će se teže oporaviti, što znači da će bolovi trajati dulje.

Žgaravica, mučnina, nadutost i podrigivanje često su simptomi koji se javljaju uz gastritis. Liječnici podsjećaju da je važno što prije posjetiti liječnika ako osjetite bilo kakve neugodne simptome. Naime, gastritis se može pojaviti iznenada (akutni gastritis) ili se javlja polagano tijekom vremena (kronični gastritis).

Uznapredovali gastritis može prerasti u čir na želucu, koji je mnogo teže liječiti. U nekim slučajevima, gastritis može dovesti i do povećanog rizika od raka želuca, ali za većinu ljudi gastritis nije ozbiljan i brzo se popravlja ako se liječi.

> Kako prepoznati gastritis?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.