KIVI je superhrana. Sadrži vlakna, vitamin C, vitamin E, vitamin K, folat, bakar, kalij, antioksidanse, proteine i željezo, a sve to ima pozitivan utjecaj na naše zdravlje.
Ovo voće danas je dostupno tijekom cijele godine. Uzgaja se na različitim mjestima pa ga je moguće pronaći na tržnicama, ali i u supermarketima. Primjerice, u Kaliforniji se uzgaja od studenog do svibnja, a na Novom Zelandu od lipnja do listopada.
Možete ga jesti sirovog ili pripremiti ukusne delicije poput voćnih salata, smoothieja i shakea. Jeste li svjesni njegovih zdravstvenih koristi? Ako niste, čitajte dalje. Ovo voće zelene boje djeluje na gotovo sve - od krvnog tlaka do probave.
Dobar je za probavu
Kivi sadrži dijetalna vlakna i enzim aktinidin koji pomažu regulirati zdravlje crijeva. Nakon obilnog obroka pojedite kivi jer on može pomoći u razgradnji bjelančevina iz mesa i ribe koje mogu dovesti do nadutosti.
Kivi ima i blagi laksativni učinak zbog čega se uslijed njegove redovite konzumacije možete pozdraviti sa zatvorom.
Regulira krvni tlak
Kivi pomaže smanjiti visoki krvni tlak i spriječiti povezane bolesti poput srčanog i moždanog udara.
Djeluje protuupalno
Bromelain, enzim koji se nalazi u kiviju, pomaže u razgradnji proteina i liječenju upala. To znači manji rizik od bolesti kao što su artritis, srčane bolesti i moždani udar. Visoke količine vitamina C također pomažu u suzbijanju upale boreći se protiv slobodnih radikala.
Pomaže u mršavljenju
Ako pazite na tjelesnu težinu, kivi biste definitivno trebali dodati svom jelovniku. Ovo voće ima visok udio vode, a nizak glikemijski indeks, niskokalorično je i sadrži puno vlakana.
Jača imunitet
Vitamin C važan je za staničnu funkciju, štiti stanice od oštećenja i pruža podršku imunološkom sustavu. Posljedica je snažan imunitet i rjeđe obolijevanje od infekcija, prehlade i gripe.
Smanjuje zgrušavanje krvi
Kivi može spriječiti zgrušavanje krvi. Prema istraživanjima, dva do tri kivija u danu mogu zamijeniti dnevnu dozu aspirina koji je potreban za razrjeđivanje krvi i poboljšanje zdravlja srca.
Sprječava gubitak vida
Jeste li znali da je kivi sjajni za vaše oči? Makularna degeneracija jedan je od glavnih uzroka gubitka vida. Prema jednoj studiji, tri obroka voća dnevno mogu umanjiti šanse za degeneraciju makule za 36%. Za to su zaslužni zeaksantin i lutein. Sadržaj bakra koji je neophodan za živčani sustav također neizravno pomaže zdravom funkcioniranju očiju.
Ostale prednosti kivija voća su: zdravija koža, smanjena oštećenja DNA, koristi za astmatičare, bolji san i jače srce.