NE MOŽETE ispustiti iz ruku vrećicu čipsa? Znanost kaže da nije problem u vama, već u nezdravoj hrani. Ultraprerađena hrana ili UPF stvara ovisnost jednako kao nikotin, kokain ili heroin, kažu stručnjaci.
Nova analiza 281 studije u 36 različitih zemalja otkrila je da je nevjerojatnih 14% odraslih ovisno o ultraprerađenoj hrani. Otkriće je šokantno kad znamo da je ultraprerađena hrana, u koju spadaju kobasice, sladoled, keksi, bezalkoholna pića i slatke žitarice, povezana s kognitivnim padom, rakom, psihološkim problemima, pa čak i ranom smrću.
"Čini se da kombinacija rafiniranih ugljikohidrata i masti koje se često nalaze u ultraprerađenoj hrani može povećati potencijal ovisnosti o toj hrani", napisali su autori studije u svom nalazu objavljenom u The BMJ-u.
Jedan od autora studije, Chris van Tulleken, za The Guardian je rekao: "Ultraprerađena hrana kod mnogih ljudi stvara ovisnost. Kad su ljudi ovisni o hrani, gotovo uvijek je riječ o ultraprerađenoj hrani."
Proizvodi koji izazivaju ovisnost nemaju isti učinak na sve
Zašto je to tako, ostaje misterij. Znanstvenici sumnjaju da samo jedan sastojak može uzrokovati ovisnost.
"Konzumiranje ultraprerađene hrane izaziva navalu dopamina, koji s vremenom naglo pada, što rezultira iznenadnim ciklusom žudnje - slično kao kod nekoga tko je ovisan o alkoholu ili drogama. Iako sami po sebi vjerojatno ne izazivaju ovisnost, aditivi u hrani mogli bi biti pojačivači kalorijskih učinaka", primijetio je istraživački tim.
Prema Van Tullekenu, proizvodi koji izazivaju ovisnost nemaju isti učinak na sve. "Gotovo 90% ljudi može probati alkohol i ne mora razviti problematičnu vezu. Tako će i netko pojesti šaku čipsa i biti zadovoljan, dok netko možda neće biti te sreće."
Većina hrane u umjerenim količinama je sigurna. Healthline navodi da više od 10 do 20 posto kalorija koje unosimo ne bi trebalo dolaziti iz prerađene hrane.