AKO pratite trendove u svijetu zdravih navika, možda ste primijetili da je spirulina za mnoge postala ključna.
Riječ je o plavozelenoj algi koja raste u slatkovodnim jezerima, prirodnim izvorima i oceanima u suptropskim i tropskim klimatskim uvjetima. U mjestima središnje Afrike poznata je već stoljećima.
Nutricionistica Carolyn Brown kaže da iako možda zbog svoje boje izgleda bizarno, spirulina ima mnoge zdravstvene prednosti.
“Obično se suši i dolazi u formi praha. Nakon toga se kombinira s drugim sastojcima poput pšenice ili se samostalno dodaje u piće ili kombinira s hranom. Još jedna mogućnost je konzumirati spirulinu kao dodatak u obliku kapsule”, otkriva Brown.
Zdrava je zbog korisnih masnih kiselina, visoke razine antioksidansa i brojnih hranjivih tvari.
“U njoj se nalaze kalcij, kalij i magnezij koji su ključni za mišiće, kosti i zdravlje srca, dok je vitamin B odgovoran za energiju. Ima i željeza”, kaže nutricionistica Nathalie Rhone i dodaje da je to omiljena superhrana, posebno za vegetarijance i vegane.
“U samo jednoj žlici praha spiruline nalazi se šest grama bjelančevina, jednako kao u jaju”, navodi Brown.
Spirulina tako povećava razinu energije, potiče detoksikaciju, pomaže u kontroli apetita i smanjuje kolesterol, ali može sadržavati štetne toksine zbog uzgoja u vodama diljem svijeta od kojih su neke zagađene. Zato je prije konzumiranja uvijek potrebno provjeriti podrijetlo ove alge.
Ako se odlučite konzumirati je, stručnjaci sugeriraju da krenete polako.
“Ima zemljani i pikantan okus pa treba vremena da se naviknete. Može se dodati u sokove ili u smoothie pa će drugi sastojci ublažiti njezin okus”, objašnjava Rhone.