Što je trkačka potkoljenica, kako je spriječiti i izliječiti

Foto: 123rf

TRKAČKA potkoljenica je pojam koji označava akutni bol na području cjevanice (goljenične kosti, tibije) odnosno donjeg dijela nogu, a najčešće je uzrokovana dugotrajnim trčanjem i vježbanjem.

Posebno na tvrdim podlogama, a uobičajena je kod trkača, plesača i vojnika.

Medicinski je poznata i kao sindrom tibijskog stresa, piše na stranicama Mayo Clinic, a dosta se često pojavljuje kod sportaša koji su nedavno pojačali ili promijenili svoje vježbanje pa malo više opterećuju mišiće, tetive i koštano tkivo. Bol se može pojaviti i zbog neprikladne, često suviše iznošene obuće ili pretvrde podloge.

No, u većini se slučajeva bol može liječiti s malo odmora, leda i sličnim metodama za opuštanje udova. Pomoći će i prirodna protuupalna sredstva koja možemo naći u namirnicama poput kurkume, a savjetuje se odmor od vježbanja sve dok bol skroz ne nestane.

Međutim, trkači često znaju prehodati bol, ako nije suviše jak ili ako se javlja samo povremeno, pa postoji mogućnost da bol postane još veći problem te na koncu uzrokuje ozbiljnije povrede.



Bol uzrokuju mišićne suze koje se javljaju na mjestima gdje se mišići spajaju s kosti pa preveliko opterećenje, loša podloga, loša obuća ili krivi trzaj mogu utjecati da se mišići, tetive i tkivo oko tibije upale.


Što učiniti kad se bol pojavi?

Iako trkačka potkoljenica neće odmah uzrokovati velike probleme, kad se javi najbolje je odmah prekinuti vježbu, staviti hladne obloge i uzeti protuupalno sredstvo, a postoji i rješenje kojim ćete prevenirati problem.

Savjetuje se da pogotovo trkači, piše na portalu Health, mijenjaju svoje tenisice minimalno svakih šest mjeseci te da ne pojačavaju naglo intenzitet vježbanja. Dobro je i često mijenjati podloge te tražiti mekše, poput zemljane podloge ili trave.

Osim toga, dobro je nakon svakog treninga, uz obvezno istezanje, masirati noge pomoću pjenastih valjaka, a kad se bol pojavi, a vi ne želite prestati s treninzima, u tom periodu trčanje zamijenite plivanjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.