Studije: Naizgled nezdrav sastojak može spriječiti rak dojke

Foto: Pexels

Listopad je mjesec podizanja svijesti o raku dojke, a postoji nekoliko važnih činjenica koje trebamo znati. Globalno, 2.3 milijuna žena svih dobi dijagnosticirano je s rakom dojke 2022. godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Taj tip raka može se izliječiti kada se otkrije u ranim fazama, ali postoje načini koji mogu smanjiti rizik od razvoja, prema nedavnim istraživanjima.

Znanstvenica i nutricionistica, dr. Megan Rossi, govorila je na svojoj Instagram stranici o kontroverznom sastojku za koji se smatra da predstavlja rizik od raka dojke, ali koji zapravo može smanjiti taj rizik zahvaljujući svojim korisnim nutrijentima.

Sastojak o kojem se radi je soja, a posebno se tofu smatra "zabranjenom hranom" za one s povećanim rizikom od raka. No, dr. Rossi preporučuje uključivanje sojinih sastojaka u prehranu.

Znanstvenica u videu opovrgava mit da tofu može povećati rizik od raka dojke i navodi da može učiniti suprotno. "Uvjeravam vas, to je mit. Zapravo, studije pokazuju da oni koji uključuju soju u svoju prehranu, bilo u obliku tofua, edamamea, tempeha ili sojinog mlijeka, zapravo imaju niži rizik od razvoja raka dojke", ističe. Postoji izravni razlog za to.

"Jedna od ključnih komponenti za koju se smatra da je korisna, su fitoestrogeni u sojinim namirnicama", objašnjava dr. Rossi, pozivajući se na studije iz 2022. i 2024. godine koje podržavaju njezinu tvrdnju da je konzumacija soje povezana s nižim rizikom od raka dojke zbog izoflavona. Te fitoestrogenske komponente mogu također pomoći u smanjenju simptoma menopauze, uključujući valunge.

Neki od načina uključivanja cjelovitih oblika soje u prehranu su: dodavanje kuhanog edamamea u salate za dodatak proteina, korištenje sojinog mlijeka umjesto običnog mlijeka u smoothiejima, mariniranje tofua u umaku od soje i začina prije pečenja te priprema tempeha kao punjenje za tortilje ili sendviče.

Dakle, postoje mnogi faktori rizika od raka dojke na koje ne možemo utjecati, uključujući genetiku. No, istraživanja pokazuju da konzumacija soje zapravo može pomoći u smanjenju rizika. Uključivanje ovih namirnica u svakodnevicu, uz vježbanje, može biti pozitivna promjena. Ipak, ključno je posavjetovati se s liječnikom za najbolji personalizirani savjet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.