Očuvanje mladolikog izgleda kože ovisi o kolagenu i elastičnosti, ključnim komponentama za čvrstoću i glatku put. Međutim, određene visoko prerađene namirnice mogu ubrzati starenje kože smanjujući razinu kolagena i elastičnost kože. Te namirnice često sadrže visoke razine šećera, rafiniranih ugljikohidrata i štetnih dodataka koji uzrokuju upale i oksidativni stres, što dovodi do bora i opuštene kože.
Kako je Nova godina pravo vrijeme za promjene, sada je idealna prilika da identificiramo i izbacimo ove namirnice iz prehrane kako bismo podržali zdrav, blistav izgled kože i spriječili prerano starenje. Stručnjaci za zdravlje kože izdvojili su dvije namirnice koje posebno negativno utječu na kolagen i elastičnost kože.
1. Maslac i margarin
Iako maslac i mliječni proizvodi sadrže korisne nutrijente poput vitamina D i kalcija, pretjerano konzumiranje može utjecati na kožu. "Mliječni proizvodi, poput maslaca, povećavaju IGF-1, što uzrokuje masniju kožu", objašnjava dermatologinja dr. Elaine F. Kung za SheFinds. Masna koža može začepiti pore i potaknuti akne, a margarin, zbog visokog udjela transmasnih kiselina, dodatno ubrzava proces starenja.
"Transmasne kiseline čine kožu osjetljivijom na UV zračenje, što može oštetiti kolagen i elastin", upozorava stručnjakinja za njegu kože, Robyn Newmark.
2. Slatke žitarice
Žitarice bogate šećerom negativno utječu na zdravlje kože zbog visokog glikemijskog indeksa i udjela šećera. Taj šećer potiče proces glikacije, pri kojem se molekule šećera vežu za proteine poput kolagena i elastina, stvarajući napredne produkte glikacije (AGEs), koji slabe kožu.
"Prekomjerni unos rafiniranog šećera oštećuje kolagen i elastin, smanjujući elastičnost kože", ističe liječnica dr. Simran Sethi. Kao bolju alternativu doručku preporučuje voće koje zadovoljava potrebu za slatkim i dodatno hidratizira kožu zahvaljujući visokom udjelu vode.
Izbacivanjem ovih namirnica iz prehrane možemo značajno pridonijeti očuvanju mladolikog izgleda kože te spriječiti prerano starenje.