Super ideje za doručak LCHF

Foto: 123rf
 
U NEDOSTATKU ste ideja, a htjeli biste započeti s LCHF prehranom, u nastavku pronađite zanimljive ideje kako LCHF pretvoriti u stvarnost i pripremiti doručak s dozvoljenim namirnicama. 

 - Pripremite LCHF kruh s maslacem, sirom ili kajmakom uz povrće koje odaberete.

 - Suhomesnate namirnice – kobasica, slanina ili pršut u kombinaciji s nekim povrćem.

 - Pripremite LCHF musli mješavinu: nasjeckajte lješnjake, orahe, bademe i/ili neke sjemenke koje ćete zapeći u pećnici 10 minuta na najnižoj temperaturi.  Pomiješajte sve sastojke i spremite ih u staklenu posudu. Pripremljene sastojke pomiješajte s domaćim kefirom i kiselim vrhnjem. Na vaše musli pospite cimet. 

 - Svježe izmiksani sok od povrća.

 - Pripremite domaću paštetu od piletine, tunjevine ili domaću jetrenu paštetu. 

 - Jaja možete pripremiti na mnogo načina – pečena, kuhana, omlet s povrćem i šampinjonima

 - Šumsko voće možete jesti u kombinaciji s kiselim vrhnjem, tučenim slatkim vrhnjem, mileramom, mladim sirom, mascarpone sirom… 

 - Salata od kozica, tunjevine, jaja i povrća s avokadom. 

 - Ako niste gladni možete preskočiti doručak. 

Svi oni koji ne mogu zamisliti život bez kruha pronaći ćete niže recept za LCHF kruh bez brašna. Jednom izrađen možete ga zamrznuti i koristiti u više navrata. 
 
Napravite smjesu –“brašno” od sljedećih namirnica:

 - 50 g sezamovih sjemenki

 - 50 g lješnjaka (samljeti u mikseru)

 - 50 g badema (samljeti u mikseru)

 - 200 g lanenih sjemenki (samljeti u mikseru)

 - 1 čajna žličica morske soli

 - 1 žlica psyllium praska (ili 50 g zobenih posija)

 - 2 čajne žličice praška za pecivo bez fosfata

 - začin po želji - cimet, kim… 

Dobivenu smjesu pomiješajte s:

 - 6 jaja

 - 50 g rastopljenog maslaca

 - 1 dl milerama ili punomasnog vrhnja

 - 250 g zrnatog sira

Sve sastojke pomiješajte i izlijte u kalup (duguljasti) koji prekrijete s papirom za pečenje. Smjesu pečete 60-80 minuta (ovisno o pećnici) na 175C. Kruh ostavite da se ohladi izvan pećnice, nakon toga držite ga u hladnjaku ili izjeckajte te zamrznite. 
Kruh možete podijeliti na 25 šnita, tako ćete znati da svaka vaša šnita sadrži 2g ugljikohidrata. 
 
Zlatno pravilo LCHF: Jedite dok se ne zasitite, jedite kad ste gladni, ali se nemojte se prejesti! Slušajte vaše tijelo.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.