Sve što trebate znati o učinkovitoj detoksikaciji

Foto: 123rf 

DETOKSIKACIJA organizma nije dva tri dana tekuće prehrane. Kvalitetna i učinkovita detoksikacija kao i sve na svijetu ima svoje zakonitosti koje, ukoliko ih se ne pridržavate, neće niti dati rezultate. I onda zbogom dva-tri-četiri-pet dana truda. 

Ako ste se već nakon obilnijih blagdana odlučili za propisno čišćenje organizma (detoksikacija nije dijeta, ali može biti uvod u dijetu) onda morate znati da postoje pravila kojih se morate držati, a koja će vam svakako pomoći da odaberete što ćete jesti i piti tih desetak dana. To je maksimalan period kojeg biste se trebali držati ovih pravila. 

1. Odabir namirnica 

Prirodni voćni sokovi, smoothieji od voća i povrća, povrće kuhano na pari, sirovo voće, dosta žitarica (birajte zdravo, mudro i cjelovito), nešto mesa, nešto grahorica, s sve ostalo - ne. 

2. Detoksicirajte se napitcima 

Iako nije nužno, jer za sitost je često potrebno žvakanje, ako možete izdržati toliko dana samo na nutritivno bogatim napitcima - odlično. No, malo je ljudi koji bi to zaista i izdržali bez odricanja pa stoga, kada osjetite glad, kombinirajte napitke i zalogaje ili juhe u koje možete ukuhati malo pira. 

3. Odabir voća i povrća 

Iako nam zima baš i ne nudi neki veliki izbor - ananas, jabuke i grožđe sigurno ćete pronaći, a baš su te dvije vrste idealne za kvalitetno čišćenje organizma. Što se pak povrća tiče - priuštite se (kao uostalom i kod voća) - izobilje - brokulu, špinat, blitvu, kupus, prokulice, kelj, tikvice, mrkvu, karfiol, ciklu...

4. Što je još dozvoljeno, ali u umjerenim količinama 

Kada glad stisne, glad ne bira, ali pripazite da ne pretjerujete s ovim namirnicama - riža, kukuruz, grah, leća, slanutak, sjemenke, zob, proso, riba. Oni jesu dozvoljeni, ali zaista u umjerenim količinama i ne svaki dan. 

5. Što je zabranjeno

Ako želite da vaša detoksikacija ima smisla ovih se dana definitivno klonite mliječnih proizvoda i mlijeka, pšeničnih proizvoda, soli i svih namirnica koje je sadrže (konzervirano povrće) te naravno kalorijske teške bombe u obliku pržene hrane, alkohola, ali i suhog voća. 

6. Dan započnite... 

Svako jutro mlaka voda s limunom ubrzat će vaš metabolizam i djelovati umirujuće, osim ako ste među onima koji pate od konzumacije citrusa na tašte. No u tom slučaju u mlaku vodu ubacite manje limuna ili popijte zeleni čaj koji će također potaknuti metabolizam, razbuditi vas i djelovat će kao još jedan prirodni čistač organizma. 

7. Večer završite... 

Ako je ikako moguće svakako ovih dana izbacite večernji obrok ili ga barem planirajte nešto ranije no obično. 

8. Čajevi i voda 

Iako je obična voda itekako potrebna zdravom organizmu, tijekom detoksikacije ionako ćete u svoj organizam već unijeti dovoljno tekućine (čajevi, juhe, sokovi) pa sada ne trebate paziti i na onu propisanu dnevnu količinu vode. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.