BANANE su omiljeno voće zaljubljenika u fitness. Savršen su sastojak svakog smoothieja i neodoljiv međuobrok. Iako ih ljudi najčešće drže u zdjelama s voćem, to možda i nije najbolji način skladištenja ovog voća.
Stručnjakinja za prehranu dr. Tamika Sims tvrdi da banane treba staviti u hladnjak kad su zrele.
"Mogu se držati na kuhinjskom pultu dok ne sazru, a onda ćete im stavljanjem u hladnjak produžiti trajnost dok koža ne pocrni", rekla je.
Prema dr. Sims, kad je banana zrela, možete je staviti u vrećicu za zamrzavanje pa u zamrzivač i onda će trajati do mjesec dana.
"Banane se ne pohranjuju u hladnjake u trgovinama. Ako ih prerano stavite u hladnjak, to može pridonijeti da imaju gorak okus, promijene boju i ne sazru", navodi Ministarstvo poljoprivrede SAD-a.
Ako je kora banane oštećena, najbolje je baciti je, napominju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.
"To bi moglo značiti da je pokvarena, kao i da je voće možda kontaminirano mikrobima. Također bacite bananu koja je crna, previše mekana ili ima neugodan miris."