Trener Mateo u hladnjaku uvijek ima ovih deset namirnica. Otkrio nam je zašto

Foto: Shutterstock/Mateo Patrlj

Ako želite izgubiti koji kilogram ili pak dobiti na mišićnoj masi, osim truda koji ćete uložiti znojeći se, itekako je važno obratiti pažnju i na to što ćete jesti. Trener Mateo Patrlj, koji redovito dijeli korisne fitness savjete, sada je na društvenim mrežama otkrio i kojih deset namirnica uvijek ima u svom hladnjaku. To su zrnati sir, borovnice, cikla, jaja, grčki jogurt, tikvice, pileća prsa, lubenica, proteinski puding i tortilje.

U razgovoru za Index objasnio je zašto je izdvojio baš tu hranu.

"Zrnati sir je ukusan, osvježavajući i niskokaloričan izvor proteina koji se može koristiti u omletima, sendvičima, a može se servirati uz svježe voće, orašaste plodove i med", kaže.

Borovnice naziva voćem na steroidima.

"Borovnice su niskokalorične i bogate vlaknima. Porcija od 100 grama ima 4 grama vlakana, a bogate su i vitaminima C i K te sadrže mangan i bakar. Znanstveno je dokazano da smanjuju rizik srčanog udara za 32%, uklanjaju slobodne radikale, doprinose učenju, pamćenju i zdravlju mozga. Također su bogate antocijaninima koji su snažni antioksidansi", objašnjava.

Pileća prsa važna su zbog zavidne količine proteina

Ciklu konzumira jer je niskokalorično povrće bogato folatom, koji je bitan za sintezu DNA i rast stanica, osobito za trudnice. Kako kaže, cikla sadrži gotovo tri grama vlakana, antioksidans betanin, mangan, kalij i vitamin C.

"Jaja su vrhunski izvor proteina, a uz to i raznih mikronutrijenata, posebice joda i vitamina B12. Grčki jogurt je jako ukusan, kremast, odličan izbor za međuobrok uz svježe voće, a može poslužiti i kao dressing u salati", nastavlja Patrlj.

Tikvice opisuje kao niskokalorično povrće, bogato vitaminom C, koje sadrži mangan, kalij, magnezij, fosfor i razne antioksidanse.

"Izvrstan izbor su za ljetni ručak i rižotu ili kao prilog ribi", dodaje.

Pileća prsa neizostavna su namirnica na jelovniku svih onih koji se žele riješiti suvišnih kilograma.

"Ona su zavidan izvor proteina s gotovo nimalo masti, ali su također bogate vitaminima B3 i B6. Sadrže mnogo fosfora i selena. U procesu mršavljenja su od velike pomoći jer imaju nižu kalorijsku vrijednost, a odličan su izbor za ukusnu salatu", govori trener.

Proteinski puding suzbija želju za slatkim

Lubenica je najbolje osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana. To možemo zahvaliti činjenici da oko 90 posto ovog voća čini voda. Uz to, lubenica je niskokalorična i bogata likopenom, moćnim antioksidansom.

"Proteinski puding je za mene prvi izbor u trenucima kad me uhvati žudnja za slatkišima. Pojedem puding, unesem proteine. Uz neko svježe voće, to je izvrsno", navodi.

I na kraju, na popisu trenera su tortilje. Zašto?

"One su odličan izbor kao neka varijanta ugljikohidrata u obroku. Vrlo su praktične za ponijeti na posao - samo im dodam neki protein poput piletine, tune ili jaja, te raznovrsno povrće i zarolam", poručio je Mateo Patrlj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.