Tri popularne vrste hrane začepljuju arterije, tvrde nutricionisti

Foto: Pexels

Za očuvanje zdravlja srca važno je voditi računa i o cjelokupnom zdravlju, a jedan od najučinkovitijih načina za to je usvajanje prehrane koja podržava zdravlje srca. Osim što je korisno redovito uključivati namirnice bogate antioksidansima, potrebno je i smanjiti unos onih koje mogu negativno utjecati na srce. Stoga su nutricionistice Mary Sabat, Lisa Andrews i Susan Schachter upozorile na tri vrste hrane koje mogu uzrokovati začepljenje arterija i povećati rizik od bolesti srca.

1. Čips od krumpira

Kada žudimo za slanim, hrskavim međuobrokom, čips je vjerojatno naš prvi izbor. No, koliko god ovaj omiljeni zalogaj bio ukusan, čips može biti i štetan za zdravlje, osobito kada je u pitanju srce. Redovita konzumacija može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, a prema Sabatu, to uključuje začepljene arterije i veći rizik od srčanih bolesti.

"Obični čips od krumpira obično se prži u dubokom ulju, u nezdravim uljima bogatim zasićenim i trans mastima. Te masti mogu povećati razinu kolesterola i potaknuti stvaranje plaka u arterijama, što s vremenom dovodi do začepljenja arterija", objašnjava ona za SheFinds.

Schachter podržava ovo mišljenje, ističući da je ovaj međuobrok također "prepun natrija", što može dovesti do niza zdravstvenih rizika. "Kombinacija trans masti i visokog unosa natrija može povisiti razinu LDL kolesterola te povećati rizik od stvaranja arterijskog plaka, što dovodi do začepljenja arterija i kardiovaskularnih bolesti", upozorava.

2. Krafne

Krafna može zvučati kao ukusan način za početak dana. Međutim, ova slatka poslastica može izazvati posljedice za zdravlje arterija i rad srca. "Većina krafni zapravo je samo rafinirano brašno, šećer i mast. Ta tri sastojka mogu povisiti šećer u krvi i rizik od dijabetesa. Dijabetes je sam po sebi faktor rizika za bolesti srca", kaže Andrews.

Rafiniranom brašnu nedostaju vlakna i esencijalni hranjivi sastojci što uzrokuje brze skokove razine šećera u krvi. Ti skokovi mogu dovesti do inzulinske rezistencije i upale, a oboje su ključni čimbenici ateroskleroze. Nadalje, sadržaj masti u krafnama, obično u obliku nezdravih transmasti ili zasićenih masti, može dodatno povisiti razinu LDL kolesterola i potaknuti stvaranje arterijskog plaka.

"Ako morate pojesti jednu, neka to bude zaista samo jedna, i preskočite one punjene kremom jer imaju čak i više masti", upozorava Andrews.

3. Slanina

Slanina je mnogima omiljena namirnica za doručak. Međutim, nažalost, može imati ozbiljne nedostatke kada je u pitanju zdravlje srca. Andrews identificira slaninu kao glavnog krivca za začepljenje arterija zbog visokog sadržaja zasićenih masti i natrija. "Puna zasićenih masti i natrija, goveđa ili svinjska slanina jedan je od najgorih uzročnika začepljenja arterija. Zasićena masnoća tjera vašu jetru da proizvodi više kolesterola, što može dovesti do ateroskleroze", zaključila je nutricionistica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.