PREMA najnovijim podacima, procjenjuje se da 2.2 milijuna ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi umjetne zaslađivače 4 puta dnevno ili više. Zamjene za šećer također se nalaze u tisućama dijetalnih namirnica, kao što su gazirana pića, deserti, gotova jela i kolači, ali i proizvodima iz svakodnevne upotrebe, poput pasta za zube i žvakaćih guma.
Iako su proizvođači dugo tvrdili da nemaju negativan učinak na ljudsko tijelo, znanstvenici sada upozoravaju da neki umjetni zaslađivači mogu promijeniti mikrobiome konzumenata promjenom razine šećera u krvi.
Viši autor studije, profesor Eran Elinav iz Njemačkog nacionalnog centra za rak, rekao je: "Kod ispitanika koji su konzumirali nenutritivne zaslađivače smo identificirali vrlo jasne promjene u sastavu i funkciji crijevnih mikroba i molekula koje se izlučuju u perifernu krv. Čini se da ovo sugerira da su crijevni mikrobi u ljudskom tijelu prilično osjetljivi na svaki od ovih zaslađivača. Otkrili smo da dva zaslađivača, saharin i sukraloza, značajno utječu na toleranciju glukoze kod zdravih odraslih osoba."
"Zanimljivo je da su promjene u mikrobima bile u visokoj korelaciji s promjenama uočenim u glikemijskim reakcijama ljudi", dodao je.
Očekuje da će se učinci zaslađivača razlikovati od osobe do osobe zbog nevjerojatno jedinstvenog sastava našeg mikrobioma
Profesor Elinav je dodao: "Moramo podići svijest o činjenici da nenutritivni zaslađivači nisu inertni za ljudsko tijelo kao što smo prvotno vjerovali. Kliničke zdravstvene implikacije promjena koje mogu izazvati kod ljudi ostaju nepoznate i pozivaju na dodatne, dugotrajnije i iscrpnije studije. U međuvremenu, moramo nastaviti tražiti rješenja za utaživanje potrebe za slatkim, izbjegavajući pritom šećer koji je očito najštetniji za naše metaboličko zdravlje."
Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell.