Uobičajeni lijekovi mogli bi biti krivci za erektilnu disfunkciju, upozorava doktor

Foto: Shutterstock

Lijekovi koje svakodnevno koristimo za ublažavanje bolova, poput aspirina i ibuprofena, možda uzrokuju probleme s erekcijom, tvrde stručnjaci. Dr. Donald Grant, liječnik opće prakse, upozorava kako se česta primjena ovih lijekova može odraziti na kvalitetu erekcije zbog utjecaja na protok krvi i vaskularno zdravlje.

Iako su srčane bolesti, dijabetes i pretilost najčešći uzroci erektilne disfunkcije, sve se više istraživanja usmjerava prema potencijalnim nuspojavama uobičajenih lijekova koje svakodnevno koristimo.

"Aspirin i ibuprofen, dva najčešća nesteroidna protuupalna lijeka, mogu narušiti zdravlje krvožilnog sustava i smanjiti protok krvi, što može utjecati na erekciju," ističe dr. Grant. Mnogi ljudi nisu svjesni te potencijalne nuspojave, iako brojna istraživanja pokazuju da lijekovi koji utječu na krvotok i imunološki sustav mogu imati značajan utjecaj na spolno zdravlje.

Aspirin - pomoć srcu, problem za erekciju?

Aspirin se obično koristi za prevenciju srčanih bolesti, osobito kod starije populacije. Međutim, istraživanje iz 2011. godine otkriva da muškarci koji redovito koriste aspirin, imaju 20% veći rizik od erektilne disfunkcije. Ipak, neki stručnjaci ističu da je teško zaključiti je li aspirin sam po sebi problematičan, budući da je propisan pacijentima s postojećim srčanim oboljenjima koja također utječu na spolno zdravlje.

Tinitus i srčani problemi - nuspojave beta-blokatora

Lijekovi poput beta-blokatora, često propisivani za kontrolu krvnog tlaka, također su povezani s rizikom od erektilne disfunkcije. "Beta-blokatori poput atenolola i propranolola smanjuju razine testosterona i mogu ograničiti protok krvi", kaže dr. Grant. Osim toga, određeni antidepresivi mogu imati negativan učinak na libido i spolnu funkciju, što je važno uzeti u obzir kod odabira terapije.

Antihistaminici - prijatelji alergičara, ali ne i spolnog zdravlja

Iako su antihistaminici nezaobilazni u borbi protiv alergija, oni mogu negativno utjecati na sposobnost postizanja erekcije. Naime, histamin, kemijska supstanca koja pomaže u širenju krvnih žila, ima važnu ulogu u procesu erekcije. Blokiranjem histamina, antihistaminici mogu smanjiti protok krvi.

"Muškarci bi trebali redovito posjećivati svog liječnika, održavati zdrav način života i paziti na pravilno doziranje lijekova", savjetuje dr. Grant. On također preporučuje povećanje unosa hrane koja potiče bolji protok krvi, kao što su jabuke, orasi i tamno lisnato povrće. Uz to, umjerena konzumacija alkohola može smanjiti rizik od erektilnih problema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.