HRSKAVI i hranjivi bademi savršen su međuobrok kojim ćete brzo obuzdati glad. Zahvaljujući nevjerojatnim zdravstvenim blagodatima, najpopularniji je orašasti plod. Samo nekoliko badema u vašem desertu ili salati može poboljšati okus i pružiti vam brojne hranjive sastojke poput vitamina E, zdravih masti, cinka, željeza i kalija. No da biste dobili sve prehrambene blagodati ovog nevjerojatno zdravog orašastog ploda, morate učiniti jedno - "potopiti" ih preko noći, predlaže poznata nutricionistica Pooja Makhija.
Zašto je namakanje badema važno?
Kora badema usporava probavu
Prema Makhiji, žilava i tvrda tekstura kore badema može vašem tijelu otežati probavu. Namakanje preko noći omekšava koru, olakšavajući probavu vašem tijelu. Druga je teorija da namakanje može pomoći oslobađanju vlakana, zbog čega se možete osjećati sitijima. Međutim, studija iz prosinca 2018. objavljena u European Journal of Nutrition sugerirala je da namakanje badema ne poboljšava gastrointestinalnu toleranciju.
Namakanje smanjuje razinu antinutrijenata
Još jedna činjenica o bademima jest ta da njihova kora sadrži antinutrijente koji mogu oslabjeti apsorpciju određenih hranjivih sastojaka poput kalcija, željeza, cinka i magnezija. Istraživanja sugeriraju da namakanje žitarica i mahunarki može smanjiti razinu antinutrijenata, ali kada su u pitanju bademi i drugi orašasti plodovi, za njih nema mnogo dokaza.
Namakanje olakšava žvakanje
Bademi su obično vrlo tvrdi i ako ih namočite, možete si olakšati žvakanje. To je važan korak ako ih servirate djeci ili starijim osobama. Štoviše, razbijanje badema na manje komade žvakanjem može pomoći vašem tijelu da iz njih apsorbira više hranjivih sastojaka. Također, istraživanja sugeriraju da usitnjavanje prije namakanja može smanjiti koncentraciju važnih minerala.
Smanjujete rizik od trovanja cijanidom
Gorki bademi prirodno sadrže toksin koji naše tijelo može razbiti u cijanid. No studije sugeriraju da namakanjem gorkih badema možemo smanjiti rizik od trovanja cijanidom. Ipak, ti dokazi su vrlo ograničeni. Dakle, zbog svoje sigurnosti biste svakako trebali izbjegavati gorke bademe.
Kako namočiti bademe?
Namakanje badema je jednostavno. Dovoljno je uzeti 1/2 šalice vode i u nju staviti 4-5 badema. Ostavite ih preko noći, a ujutro prolijte vodu, oljuštite koru i koristite bademe na željeli način, piše Times Of India. Možete ih dodati u svoj smoothie, salatu ili kolače.