Zdravlje crijeva, kontrola težine: Evo koje se dobrobiti povezuju uz jedenje grejpa

Foto: Unsplash

GREJP je citrusno voće koje je bogato važnim nutrijentima dobrima za kožu, oči, ali i cjelokupno zdravlje. Ako volite jesti grejp, u organizam unosite vitamine i minerale te tijelu osiguravate hidraciju. Ovo voće obično dolazi u ružičastim i crvenim varijantama, a ima nekoliko zdravstvenih prednosti, poput utjecaja na mršavljenje, imunološki sustav i slično.

U nastavku donosimo koje se sve zdravstvene dobrobiti povezuju s jedenjem ovog popularnog voća. 

Zdravlje crijeva

Grejp ne sadrži visoku razinu vlakana, ali ipak može pozitivno utjecati na rad crijeva. Kako ističe nutricionistica Samreen Saniya, "otprilike sto grama grejpa ima gotovo dva grama vlakana. Iako je sadržaj vlakana malen, i dalje može pomoći u sprječavanju zatvora i povećati broj dobrih bakterija u tijelu".

Kontrola težine

Vlakna koja se nalaze u grejpu mogu pomoći i s kontrolom težine. Health Shots prenosi da jedenje grejpa može pomoći da dulje ostanete siti. S time se slaže i nutricionistica koja objašnjava: "Ako ste više kroz dan siti, automatski manje jedete, što u konačnici može imati značajnu ulogu u kontroli težine ili mršavljenju."

Izvrstan izbor za hidraciju

Kao i mnogi agrumi, grejp sadrži puno vode, što dovodi do toga da konzumacijom grejpa utječete na bolju hidraciju tijela. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, sto grama grejpa otprilike sadrži 88.1 gram vode, što znači da jedenjem grejpa dodatno hidrirate tijelo. Hidracija je važna i nužna za pravilno funkcioniranje tijela, dovođenje hranjivih tvari u stanice, zaštitu zglobova i organa te održavanje temperature tijela. 

Pozitivan utjecaj na kožu

Grejp sadrži korisne tvari, uključujući "vitamin C koji kožu štiti od oštećenja od sunca, opeklina, upala i starenja", ističe nutricionistica. Dodaje da, ako na dnevnoj bazi konzumirate samo sto grama grejpa, u tijelo ćete unijeti 31.2 miligrama vitamina C, prenosi Health Shots.

Jedenje grejpa može osnažiti imunitet

Budući da ima dobru količinu vitamina C, grejp može pozitivno utjecati na imunitet te pomoći u jačanju imunološkog sustava. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, pojedinci koji redovito konzumiraju vitamin C brže se oporavljaju od prehlada od onih koji ovaj vitamin ne konzumiraju tako često.

Poboljšava zdravlje očiju

Osim vitamina C, u grejpu se nalazi i beta-karoten. Beta-karoten je biljni pigment koji se pretvara u vitamin A, djeluje kao antioksidans i jača imunitet. Nutricionistica ističe da je koristan za zdravlje očiju te "može pomoći u tome da vam oči ne budu suhe i da bolje vidite".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.