Foto: 123rf
NE ZNAMO jel da plačemo zbog činjenice da se u svijetu proizvodi sve manje kakaovca ili da se veselimo što će zbog toga čokolade postati zdravije.
Vijest je ovo za koju trenutno ne znamo što bi rekli, no činjenica jest da svjedoči ozbiljnoj nestašici kakaovca i da bi zbog toga prilično mogla stradati industrija čokolade, odnosno - potrošači te neodoljive, iako ne baš zdrave namirnice.
Prema podacima International Cocoa Organization-a nestašica i sve slabija sadnja kakaovca (uslijed loše politike sadnje, problema s nestašicom površina za sadnju u zemljama izvoznicama) cijena kakao maslaca (osnovnog sastojka čokolada i čokoladnih pripravaka) posljednje je desetljeće gotovo udvostručena, a potražnja za njime enormno raste te se čak predviđa da će potražnja za kako maslacem u narednih nekoliko godina porasti i do 30 posto.
Slijedom toga proizvođači kakao maslaca drastično povećaju, i sigurno će ih još dodatno povećati što će rezultirati ili poskupljenjem čokolade ili će proizvođači čokolada ( a rade to sve više) u čokolade početi stavljati neke zamjenske sastojke što čokoladoljupce vjerojatno baš i neće razveseliti. Poznato je da i sada već pribjegavaju mnogim trikovima pa se tako umjesto potrebne količine kakao maslaca čokolade "pumpaju" čak i zrakom, a sve to vodi zapravo lošijoj kvaliteti čokolada, odnosno činjenici da bismo uskoro mogli čokoladom nazivati i nešto što u većini slučajeva to uopće neće biti. O zdravlju da pritom uopće ni ne mislimo.
Ili? Možda će znanost uplesti svoje prste (zapravo - čini se da već i je) jer su se mnogi učeni ljudi bacili na rješavanje ovog gorućeg svjetskog problema i doista - čini se da su pronašli rješenje. Ne samo rješenje već i dobru alternativu koja je po svom kemijskom sastavu i kulinarskim mogućnostima gotovo istovjetna kakau, s jednom ogromnom razlikom - ima puno manje kalorija!
Riječ je o - mangu! Mango, odnosno modificirani mango maslac mogao bi zamijeniti kakao maslac ne samo zato što je jeftiniji (a doista i jest) već zbog toga što ima puno više vlage u sebi zbog čega će čokolade biti još sočnije i topljivije u ustima.
Ali, da se ne brinete da bi čokolade mogle postati neizbježno tropske - prilikom izrade maslaca od manga iz njega se gubi svaka tropska aroma.
Više o ovoj odličnoj (i nešto zdravijoj) alternativi objavljeno je u velikom znanstvenom članku na Nature.com portalu.
To doduše ne znači da je proizvodnja takvih čokolada već počela. Znanstvenici su napravili svoje, otkrili koji bi to nadomjestak mogao zamijeniti sve skuplji kakao, a sada je na proizvođačima red da odluče hoće li, kada i u kojoj mjeri krenuti u proizvodnju čokolade na bazi manga.
Što se nas tiče, mi jedva čekamo. Barem probati.