Crno vino može izazvati jaču glavobolju nego druga alkoholna pića zbog flavonola koji usporava razgradnju alkohola, pokazuje studija. Antioksidans kvercetin, koji se nalazi u grožđu koje zrije na suncu, može izazvati glavobolju u roku od 30 minuta od ispijanja vina, otkrili su američki znanstvenici.
Kvercetin se razgrađuje na spojeve koji sprječavaju pravilnu probavu alkohola, što rezultira nakupljanjem toksina acetaldehida koji uzrokuje glavobolju. Neki ljudi će vjerojatno jače reagirati na antioksidanse, a neki slabije.
"Pretpostavljamo da, kada osjetljivi ljudi konzumiraju vino s kvercetinom, razvijaju glavobolje. Mislimo da smo konačno na tragu objašnjenja ovog misterija", izjavio je profesor Morris Levin s Kalifornijskog sveučilišta.
Kvercetin je antioksidans koji se nalazi u agrumima, jabukama, luku, peršinu, kadulji, čaju i crnom vinu. Kemikaliju se povezuje s manjim rizikom od bolesti srca, visokog kolesterola, raka i visokog krvnog tlaka.
Odraslima se ne preporučuje ispijanje više od 14 jedinica alkohola tjedno, što je ekvivalent jednoj i pol boci vina. Ispijanje previše pića može uzrokovati glavobolje sljedeći dan jer uzrokuje dehidraciju, koja je među glavnim krivcima za mamurluk, piše The Sun.