Znate li koje su namirnice dopuštene u paleo dijeti, a koje ne?

Foto: 123RF

PALEO dijeta poznata je i kao dijeta "kamenog doba". Riječ je o ishrani sličnoj onoj naših predaka iz tog doba. Bogata je proteinima, a siromašna ugljikohidratima i pravi je hit već neko vrijeme među onima koji traže učinkovit put do svoje vitke linije. 

Zagovornici paleo prehrane tvrde da se takvim načinom mogu smanjiti razne upale, poboljšati učinkovitost treninga, povećati energija, stabilizirati šećer u krvi, pa čak i smanjiti rizik od kroničnih bolesti. 

Prednosti paleo prehrane su povećanje unosa cjelovitih namirnica, voća i povrća, proteina i zdravih masti te smanjenje potrošnje prerađene hrane, šećera i soli. Međutim, paleo dijeta također zagovara izbacivanje žitarica, mliječnih proizvoda i mahunarki, što je izazvalo brojne kontroverze među znanstvenicima. Ove namirnice, unatoč tvrdnjama paleo zagovornika, zdrave su i mogu biti dobar izvor vlakana, vitamina i minerala.

Kao i kod većine dijeta, postoje namirnice koje su dopuštene i one koje to nisu. 

Namirnice koje su dopuštene:

1. meso (piletina, govedina, losos, tuna, špek, puretina)

2. ribe i plodovi mora iz divljeg uzgoja 

3. svježe voće i povrće (cvjetača, brokula, prokulice, batat, tikva, kupus, špinat, jabuke, kupine, borovnice, jagode, dinja, grožđe, banane, agrumi, breskve, šljive)

4. jaja

5. orašasti plodovi i sjemenke

6. zdrava ulja (maslina, orah, laneno sjeme, makadamija, avokado, kokos).

Namirnice koje nisu dopuštene:

1. žitarice

2. mahunarke (kikiriki, grah, leća, tofu)

3. rafinirani šećer

4. prerađena hrana

5. rafinirana biljna ulja

6. sol i umjetna sladila

7. alkohol.

Većina ljudi koji prate ovu dijetu kombiniraju uglavnom iste namirnice na isti način, što ne ostavlja puno mjesta mašti. Tanjur će gotovo kod svakog obroka biti pun nekog mesa i povrća, što bi nakon nekog vremena moglo dosaditi. Stoga se preporučuje kombiniranje više načina priprema hrane sa što više različitih namirnica kako biste zadržali interes za dijetu.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.