Čitateljica napravila trogirske rafiole, a zbog jednog je komentara nastala rasprava

Foto: Nera Nikolić

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali, čitateljica se pohvalila tradicionalnim dalmatinskim rafiolima. Mi smo o rafiolima već nekoliko puta pisali - a prvi put kada smo od poznate makarske slastičarnice dobili njihov recept za rafiole, koje najviše pripremaju u blagdansko vrijeme. Radi se o tradicionalnoj slastici koja je oduvijek bila simbol luksuza - zbog sastojaka koje su nekoć imale samo imućnije obitelji.

"Savršenstvo bez mane", pisalo je u nekoliko komentara, dok su neki primijetili i jedan sastojak za koji smatraju kako ne pripada receptu originalnih trogirskih rafiola. "Lipo izgledaju, samo u trogirske rafiole ne ide čokolada", napisala je jedna čitateljica.

Autorica joj je odgovorila kako je pročitala na desetke recepata i kako u neke ide, a u neke ne ide. "Kažu da svaka kuća u Trogiru ima svoj recept koji ljubomorno čuvaju. Tako da ide i čokolada", komentirala je.

Potrebni sastojci

Evo što je sve koristila za rafiole, a napomenula je kako je smjesa dovoljna za 28-30 rafiola.

Za tijesto:

  • brašno
  • mast
  • šećer
  • vanilin šećer
  • žumanjci
  • naribana korica naranče i limuna
  • sok naranče
  • sol.

Za nadjev:

  • krupno mljeveni bademi
  • šećer
  • vanilin šećer
  • tamna čokolada
  • maslac
  • naribana korica naranče i limuna
  • liker maraskino
  • bjelanjci
  • muškatni oraščić, cimet
  • šećer za posipanje.

Kako se pripremaju

Popržene bademe ohladite i krupno sameljite, a čokoladu i maslac otopite i ohladite. Suhe sastojke stavite u posudu, dodajte im čokoladu s maslacem, liker i čvrsto tučen bjelanjak te dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Umijesite glatko tijesto od svih navedenih sastojaka, pa ga obložite ga prozirnom folijom i ostavite da odmori. Odmoreno tijesto razvucite što tanje, da se kroz njega prozire. Režite tijesto na kružiće. U sredinu tijesta stavite pola žlice nadjeva te ga pažljivo zatvorite pritišćući rubove vilicom. Ispecite ih i poslužite.

Cijeli recept je ovdje, isprobajte i vi ovaj dalmatinski klasik i javite dojmove!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.