MLINCI, francuska salata, krumpir salata - samo su neki od priloga koje Hrvati biraju za božićni ručak, a jedan od klasika koji ide uz svako pečenje je i pečeni krumpir. Svaka kuharica ima svoj recept za najslasniji pečeni krumpir, a mi smo pronašli top recept kod slavne kuharice Lidije Bastianich.
Uz recept je napisala da ju ovaj pečeni krumpir, uz dodatak ružmarina, maslinova ulja, češnjaka i peršina, uvijek asocira na blagdane i ide uz svako pečenje, a priprema ne može biti jednostavnija. U nastavku pronađite recept za 5 osoba, a ako vas je za ručkom više, onda povećajte količinu sastojaka.
Potrebni sastojci
Za ovaj mnogima omiljen prilog trebat će vam svega nekoliko sastojaka:
- krumpir
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- ružmarin
- češnjak
- peršin
- sol i papar.
Kako se priprema
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva pa u velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, ružmarin, češnjak narezan na komadiće i nasjeckani peršin. Ostavite sa strane dok se krumpir peče. Krumpir narežite na kriške i rasporedite po limu za pečenje, posolite ga i prelijte s 3 žlice maslinova ulja i ispecite.
Sa svake strane ga pecite oko 10 minuta, a zatim još vruće, pečene krumpire ubacite u zdjelu s uljem i začinima, dodatno začinite paprom i pomiješajte kako bi svaki krumpir bio premazan uljem. Poslužite odmah, uz omiljeno pečenje.
Cijeli recept za ove slasne krumpire koji su hrskavi izvana, a sočni iznutra, potražite ovdje.