Englezi ga izmislili prije 100 godina, a poslužuje se i na Wimbeldonu

Englezi ga izmislili prije 100 godina, a poslužuje se i na Wimbeldonu
Foto: Shutterstock

PRVE jagode su stigle, a iako još nisu u svom punom jeku, mi već navelike mislimo o svim desertima koje planiramo raditi ove sezone. Naravno, s jagodama u glavnoj ulozi - koji su ujedno jedni od najjednostavnijih, ali i onih koji će vas najviše osvježiti.

Jedan takav je i tradicionalni engleski desert Eton mess. Radi se o desertu koji se sastoji od mješavine jagoda, zdrobljenih puslica (meringa) i tučenog slatkog vrhnja. Njegovo ime potječe od prestižne škole Eton College, a riječ “mess” na engleskom znači “nered”, što se odnosi na izgled deserta.

Legende o nastanku

Postoji nekoliko priča o nastanku Eton messa. Jedna od popularnijih legendi kaže da je tijekom piknika na utakmici kriketa između Eton Collegea i Harrow Schoola, pas slučajno sjeo na košaru s desertom, zgnječivši pavlovu tortu. Umjesto da bace uništeni desert, učenici su ga pojeli u njegovom “neurednom” obliku, čime je navodno nastao Eton mess. 

Druga priča govori o tome kako je desert nastao kada je tijekom piknika u Etonu u 1930-ima labrador sjeo na košaru s hranom, zgnječivši slasticu od jagoda i meringe. Umjesto da bace uništeni desert, odlučili su ga poslužiti takvog kakav je bio, što je dovelo do stvaranja Eton messa.

Prvi pisani spomen Eton messa datira iz 1893. godine, kada je poslužen na događaju u čast vjenčanja princa Georgea, unuka kraljice Viktorije. U početku se desert sastojao od jagoda ili banana pomiješanih sa sladoledom ili tučenim vrhnjem, dok je dodatak meringe uveden kasnije.

Zanimljivo je spomenuti i da se jagode sa šlagom još od 1877. godine poslužuju na Wimbeldonu - što bi značilo, od njegove prve godine. Tako mnogi i Eton Mess povezuju s Wimbeldonom, koji se često poslužuje na samom događaju i restoranima tijekom turnira.

Potrebni sastojci

Za meringu:

  • bjelanjci
  • šećer

Dodatno:

  • jagode
  • vrhnje za šlag

Kako se priprema

Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, pa dodajte šećer. Žlicom stavljajte "hrpice" smjese na papir za pečenje, a to možete napraviti i dresir vrećicom. Pecite na donjoj rešetki pećnice dok ne dobijete suhe, tvrde puslice, pa ih ohladite. Sada štapnim mikserom izmiksajte jagode, pa umutite šlag. Desert slažite u čašu tako da naizmjence stavljate slojeve mrvljene meringe (puslica), miksanih jagoda i šlaga. Ohladite i poslužite.

Detaljan recept sa svim mjerama nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.