Puljanka Ivana osmislila je kolač u obliku kažuna i otkrila nam kako je uopće nastao

Foto: Ivana Horaček Nanić

KAŽUN je okrugla kućica sa stožastim krovom građena od kamena, karakteristična za područje Istre. Upravo je ta kućica inspirirala Puljanku Ivanu Horaček Nanić da osmisli vlastiti kolač imena Slatki kažun, koji spaja najbolje od istarske gastronomije. Razgovarali smo s njom i otkrila nam je sve o svom desertu, ali i mnogim drugima koje pravi.

Ivana je slastičarka iz Pule koju je, kako kaže, život bacio u profesionalnu kuhinju i tako se približila svijetu slastičarstva. Time se bavi već četiri godine, a kolači i torte tradicionalno su dio njezine obitelji.

Prije četiri godine ušla u svijet slastičarstva

"Odlučila sam upisati i pozavršavati sve dostupne edukacije kod nas kako bih dobila osnove modernih slastica. Kako sam ozbiljnije ulazila u svijet slastičarstva, tako sam više otkrivala što me točno zanima", kaže nam Ivana, koja je vrijeme pandemije iskoristila za dodatno usavršavanje kroz tečajeve, knjige, eksperimentiranja, pokušaje i pogreške.

Sve to danas ju je dovelo do vlastitog kolača - naime, Ivana je osmislila kolač koji je nazvala Slatki kažun. Takav kolač dosad nismo imali priliku vidjeti, a okusom i izgledom predstavlja Istru u svom najboljem izdanju. Cijela ideja rodila se u jednoj suvenirnici.

"Slatki kažun pao mi je na pamet dok sam stajala u jednoj suvenirnici, gledala sve te male kažune i pomislila - zašto ne bi postojao kolač u obliku kažuna", kaže Ivana, koja je ubrzo nakon toga pronašla ljude koji su joj pomogli u realizaciji njezinog kolača.

Desert u obliku kažuna - zašto ne?

"Našla sam super ekipu koja mi je izradila kalup metodom 3D printanja, a okuse sam već smislila par mjeseci unaprijed, samo sam ih trebala testirati. Zamišljala sam da to budu što jednostavniji, rustikalni okusi i tako uključila smokvu, badem i karamelu od kozjeg mlijeka s obzirom na to da je koza simbol Istre", govori Ivana.

Ivanin Slatki kažun specifičnog je okusa, a sastoji se od biskvita od badema, hrskavog dijela s karamelom od kozjeg mlijeka, punjenja od smokve i moussea od bijele čokolade i jogurta. Zasad ga degustiraju samo njezini prijatelji i obitelj, a nada se da će uskoro naći mjesto na tržištu.

No osim kažuna, Ivana pravi i brojne druge slastice, koje dijeli na svom Instagram profilu Sweet Concept by Ivana Hohica. Na njemu smo pronašli brojne fora ukrašene torte, ali i praline i eklere raznih okusa.

"Osim kažuna, u slobodno vrijeme radim torte i čokoladne praline. Obožavam i eklere i monoporcije, a najviše se radujem izradi čokoladnih pralina! To mi je sreća najveća", priznaje Ivana, koja pravi čokoladne praline s okusom lješnjaka, pistacija, manga i viskija, ali i eklere s čokoladnom kremom i kremom od vanilije uz dodatak jagoda i pistacija.

Tu su još i torte raznih okusa, kao što su kombinacija bijele čokolade i jagoda, maka i malina, pistacije i jagoda i još brojne druge, a Ivana nam je otkrila i kako izgleda tipični radni dan u životu jedne slastičarke.

"Rekla bih da je tipični radni dan slastičara rad, red, disciplina... i preciznost! A na kraju i sreća kad vidiš krajnji rezultat", govori Ivana, a za kraj svima poručuje da sve što rade - rade kako treba, da budu uporni, uče, ulažu u sebe i da budu unikat.

>> Još jedan slatki primjer: Razgovarali smo s autoricom nevjerojatnog kolača u obliku šibenske katedrale

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.