Radite li i vi ovu pogrešku prilikom kuhanja tjestenine?

Foto: Shutterstock

KUHANJE tjestenine na prvu se čini kao relativno jednostavan proces u kojemu nema mjesta za pogreške - zakuhamo vodu, u nju stavimo tjesteninu, kuhamo onoliko minuta koliko piše na pakiranju tjestenine i to je to. Ipak, i tu postoji jedna pogreška koju mnogi rade a da toga nisu ni svjesni.

Najgore što se može dogoditi pri kuhanju tjestenine je da se tjestenina zalijepi za lonac, ili još gore, da se slijepi jedna za drugu, pa mnogi prilikom kuhanja u vodu dodaju i ulje. No suprotno popularnom uvjerenju, dodavanje ulja prilikom kuhanja definitivno neće spriječiti lijepljenje tjestenine.

@stopitaliansounding Contrary to popular myth, adding oil into the water does not stop pasta from sticking together. It can prevent the sauce from sticking to the pasta. Since oil is less dense than water and is composed of hydrophobic molecules, it creates a layer across the top of the water. When the pasta is drained, it is poured through this oiled layer and leaves a fresh coat of oil on the pasta.
Instead, add salt to the pasta water when it comes to the boil and before you add the pasta. The salt will be absorbed by the pasta as it cooks, enhancing the delicious flavour of the pasta. #pastatiktok #italianfood #italian #pasta #didyouknowfood ♬ Call the Doctor (Instrumental) - Ellen Once Again

I ne samo to - ako dodate ulje u tjesteninu, ona će nakon kuhanja biti masna, što znači da se umak neće lako primiti za tjesteninu, pa samim time vaše jelo neće biti toliko sočno.

Što napraviti umjesto dodavanja ulja?

Jedan od razloga zbog kojih se tjestenina tako lako lijepi je to što prilikom kuhanja u vodu ispušta škrob. Preporučeni omjer je 1 litra vode na 100 grama tjestenine. Korištenjem ispravne količine vode koncentracija škroba bit će dovoljno niska i rizik od lijepljenja će se znatno smanjiti.

Osim toga, miješanje je najbolja tehnika za sprječavanje lijepljenja. Ubacite tjesteninu u kipuću vodu, a zatim smanjite vatru da lagano ključa. Ne morate miješati cijelo vrijeme, samo pazite da dobro promiješate nekoliko puta na početku, u sredini i na kraju kuhanja.

>> Evo kako spriječiti lijepljenje tjestenine - savjeti i trikovi

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.