Što napraviti s filetima svježeg ili smrznutog bakalara? Logika nameće fish and chips

Foto: Shutterstock

BAKALAR je uobičajeni naziv za bijelu ribu iz roda Gadus, a dvije najčešće vrste bakalara su atlantski bakalar (Gadus morhua), koji živi u hladnijim vodama i dubljim morskim predjelima sjevernog Atlantika, i pacifički bakalar (Gadus macrocephalus), koji obitava u istočnim i zapadnim predjelima sjevernog Pacifika. Ova je riba poznata po svom blagom, gotovo mliječnom okusu i kompaktnoj, ali mekanoj teksturi.

Zbog svoje svestranosti i niske razine žive, bakalar je popularna namirnica diljem svijeta, a poznato britansko jelo fish and chips najčešće se priprema od atlantskog bakalara. Pacifički bakalar obično ima deblje filete s većim udjelom vode i stoga je manje čvrst te ga je teže panirati.

Jedna od najeksploatiranijih ribljih vrsta

Danas je bakalar jedna od najeksploatiranijih ribljih vrsta, a znatan dio ulova dolazi upravo u zemlje Mediterana. Atlantski bakalar je podržavao ribarsko gospodarstvo SAD-a i Kanade sve do 1992. godine, kada mu je populacija pala na 1% povijesnih razina i uvedena je zabrana ribolova koja traje i danas.

Izlovom bakalara na globalnoj sceni dominiraju Norveška, Rusija, Island i Danska, a cijena mu je stalno u porastu i često se pod bakalar prodaju srodne, ali manje kvalitetne sorte ribe. 

Provjerite deklaraciju

Svježi bakalar je u Hrvatskoj vrlo teško pronaći, ali i onaj smrznuti je obično dobre kvalitete jer se obrađuje i brzo zamrzava već na ribarskom brodu. Kad ga kupujete, obavezno provjerite deklaraciju koja može potvrditi da je riba koju kupujete doista bakalar jer većina zamjena nije ni približno toliko ukusna i kvalitetna.

Smrznut se obično prodaje u filetima i ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu jer ga nije potrebno čistiti, a najbolje ga je odmrznuti u hladnjaku preko noći. Mi smo ovaj svježi našli na Dolcu u ribarnici po cijeni od 80 kuna za kilogram.

Ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu

Može se pripremati na razne načine i spajati s velikim brojem namirnica i okusa. Općenito možete koristiti bakalar u bilo kojem receptu koji zahtijeva čvrstu bijelu ribu. Ako ga pečete na tavi, roštilju ili u pećnici, filete ćete najvjerojatnije ostaviti cijele, a ako ga pohate ili kuhate u juhi ili varivu, najbolje ih je narezati na manje komade.

Nema izražen riblji okus

Sve u svemu, bakalar je ukusna i hranjiva riba u kojoj se može uživati na razne načine. Svježi bakalar nema izražen riblji okus i njegov nizak sadržaj žive čini ga idealnim izborom za one koji žele uključiti više ribe u svoju prehranu. Bilo da pripremate tradicionalno jelo poput ribe i krumpirića ili isprobavate neki novi recept, bakalar je odličan izbor za svaki obrok.

Fish and chips

Panirani riblji štapići u pivskom tijestu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.