Bjeloglavi sup Grif zapeo u krošnji lijeske u Albaniji, spasili ga volonteri

Foto: Facebook/BIOM

MLADI bjeloglavi sup Grif, koji se u travnju ove godine izlegao u gnijezdu na litici kvarnerskog otočića Plavnika, zapeo je u Albaniji, potvrdila je Udruga BIOM. Životi mladih supova obilježeni su opasnostima, a Grif nije iznimka.

Grif je već u srpnju, tijekom svog prvog leta, završio u moru, a život su mu spasili djelatnici Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove "Beli" te volonteri SUPpatrole, volonterske akcije koja se provodi u sklopu projekta LIFE SUPport.

Nakon oporavka i detaljnih zdravstvenih pregleda, u kolovozu je ponovo pušten u prirodu. Zdrav i spreman, Grif je raširio krila te krenuo na dugi let, koji ga je odveo od Alpa sve do Albanije. No, ni na svom putovanju nije bio bez nevolja. Satelitski signal pokazao je da se Grif sumnjivo dugo zadržava na zapadnom dijelu Orizaja u Albaniji, što je izazvalo zabrinutost.

"U petak navečer kontaktirali smo Albansko ornitološko društvo (Albanian Ornithological Society – AOS), koje je odmah organiziralo dvojicu lokalnih volontera koji žive u blizini tog mjesta da provjere što se dogodilo s Grifom. Kad su došli na lice mjesta, imali su što vidjeti – Grif je zapeo u krošnji lijeske", napisali su volonteri BIOM-a.

Srećom, volonteri AOS-a uspjeli su ga osloboditi, no Grif nije poletio. Preuzeli su ga ornitolozi oporavilišta koje djeluje u sklopu Nacionalnog parka Divjaka-Karavasta. Nakon pregleda utvrđeno je da Grif ima samo 4.7 kilograma, što je dva kilograma manje od normalne težine odraslog supa. Ornitolozi su ga odlučili hraniti dok ne dobije na težini, a zatim će ga vratiti u prirodu.

"Pritom je u pomoć priskočila i najstarija albanska organizacija za zaštitu okoliša PPNEA (Protection and Preservation of Natural Environment in Albania). Ovime su albanski kolege zorno pokazali koliko je važna međunarodna suradnja i koordinacija u spašavanju ptica poput bjeloglavih supova čiji letovi na dnevnoj bazi mogu pokriti nekoliko zemalja", piše BIOM.

Nakon što Grif bude vraćen u prirodu, BIOM će ga nastaviti pratiti zahvaljujući satelitskom odašiljaču kojim je opremljen u sklopu projekta LIFE SUPport.

"Tijekom pet godina trajanja projekta LIFE SUPport GPS odašiljačima će biti označeno ukupno 25 ptica – 10 odraslih i 15 mladih ptica. Praćenje kretanja supova osigurava nam vrijedne informacije, koje koristimo u planiranju aktivnosti čije je cilj ublažavanje utjecaja prijetnji, poput primjerice elektrokucije ili trovanja", dodaju iz udruge.

🚨 Bjeloglavi sup Grif s Kvarnera zapeo je u Albaniji, ali zahvaljujući satelitskom praćenju (u sklopu projekta LIFE...

Posted by BIOM on Tuesday, September 24, 2024

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.