Upoznajte minijaturne američke ovčare: Jednu od najpopularnijih ovčarskih pasmina

Foto: Domagoj Jurčić/Gruffalo's Hill

MINIJATURNI američki ovčar (MAS) relativno je mlada pasmina koja svake godine dobiva na popularnosti zbog svoje inteligencije, prilagodljivosti i prijateljskog karaktera.

Ovu prekrasnu pasminu približio nam je Domagoj Jurčić, vlasnik prve uzgajivačnice minijaturnih američkih ovčara na području Hrvatske, zvane Gruffalo's Hill, i jedan od vodećih stručnjaka za ovu pasminu na našim prostorima. Kroz razgovor s gospodinom Jurčićem naučili smo kako su nastali minijaturni američki ovčari, što ih čini posebnima i kako izgleda rad s ovom pasminom.

Kako je nastala pasmina?

Uzgoj minijaturnih američkih ovčara počeo je krajem 1960-ih u SAD-u. Prvi uzgajivači su kroz selektivni uzgoj manjih jedinki australskog ovčara pokušali stvoriti pasminu koja će imati sličan izgled ili karakter, ali koja će se zbog svoje veličine moći prilagoditi putovanjima i životu u urbanoj sredini. Budući da je pasmina nastala od australskih ovčara, prvotno ime pasmine bilo je minijaturni australski ovčar.

Uzgajivači su dostigli željenu veličinu sredinom 1970-ih, a prva organizacija koja je priznala pasminu bila je NAMASCUSA (North American Miniature Australian Shepherd Club of United States of America), kasnije poznata kao MASCUSA.

Pasminu je dočekalo izazovno razdoblje od 90-ih do 2000-tih, kada su se različite kinološke organizacije pokušavale dogovoriti oko njezina priznavanja. Američki kinološki savez (AKC) priznao je minijaturne američke ovčare tek 2011. godine, a ubrzo nakon toga, 2016. godine, priznao ih je i Međunarodni kinološki savez (FCI).

Prvi susret s minijaturnim američkim ovčarima

Domagoj Jurčić prvi je put sreo minijaturne američke ovčare prije gotovo 16 godina, dok je turistički putovao SAD-om. Budući da pasmina u to vrijeme nije bila priznata od strane FCI-ja, nije se uzgajala u Europi, a gospodin Jurčić nije htio nabaviti psa koji nije imao potpunu dokumentaciju.

No pasmina mu se toliko svidjela da je, na poticaj jedne uzgajivačice koja mu je kasnije postala supruga, odlučio nabaviti svojeg prvog australskog ovčara. 

Njegova ljubav prema pasmini nastavila se kroz godine, a poticaj za uzgoj minijaturnih američkih ovčara stigao je od njegove supruge. Gospodin Jurčić danas vodi uspješnu uzgajivačnicu, čiji se uzgoj temelji na suvlasništvu s obitelji, prijateljima i uzgajivačnicama iz Francuske i Slovenije. Suvlasništvo štenaca s uzgojnim potencijalom omogućuje mu da postigne visoku uzgojnu kvalitetu za koju je potreban veći broj jedinki. Nove pse za uzgoj uvozi iz Mađarske, Rumunjske i SAD-a.

"Smatram da je kvaliteta ove pasmine u Hrvatskoj na jako visokom nivou, a mislim da najbolje tek dolazi selektivnim uzgojem od strane uzgajivača koji su se pojavili u hrvatskoj 'MAS sceni'. Svoje znanje već su dokazali u uzgoju vrhunskih pasa drugih pasmina", komentirao je vlasnik uzgajivačnice Gruffalo’s Hill.

Uspjeh na izložbama i širenje pasmine

Gruffalo’s Hill je prva uzgajivačnica MAS-a u Hrvatskoj i na Balkanu koja je s uzgojem ove pasmine započela prije nešto više od dvije godine. Psi iz uzgajivačnice u međuvremenu su postigli velike uspjehe na izložbama, što je dodatno potaknulo porast popularnosti pasmine i pojavu novih uzgajivača.

"Prvi sam uzgajivač ove pasmine u Hrvatskoj. Iako je moje prvo leglo ove pasmine, ostvareno prije samo dvije i pol godine, bilo ujedno i prvo leglo ikada upisano u hrvatsku rodovnu knjigu i prvo na Balkanu, u međuvremenu se pojavilo još nekoliko uzgajivača. To je i razumljivo s obzirom na iznenadnu popularnost pasmine", objasnio je Jurčić.

Psi iz uzgajivačnice Gruffalo's Hill ove su godine sudjelovali na Svjetskoj izložbi pasa u Zagrebu, gdje su ostvarili značajan uspjeh - dva psa su svjetski prvaci u "minor puppy" razredu, dok je jedna ženka, imenom Mala Čiči, postala internacionalni šampion i šampion tri zemlje, iako ima samo dvije i pol godine.

Osim izložbi, psi iz uzgajivačnice Gruffalo's Hill redovito sudjeluju u različitim psećim sportovima, kao što su agility, frisbee i nosework. Neki od njih istaknuli su se i kao izvanredni radni psi.

"Uzgojio sam minijaturne američke ovčare koji se izlažu na svjetskom nivou, ali i one koji, čak i na moje iznenađenje, izvrsno rade s ovcama", izjavio je Jurčić. "Sve je moguće kada se poklope karakter psa i afiniteti vlasnika, a da bi se postigao takav 'perfect match', potrebno je poslušati iskustvo uzgajivača, a ne psa birati samo po boji, točkicama i mrljicama."

Glavne karakteristike pasmine

Minijaturni američki ovčari poznati su po svojoj prilagodljivosti, prijateljskom karakteru i visokoj inteligenciji.

"Njihov temperament je prijateljski, inteligentan i energičan. Ova je pasmina izuzetno odana i voli provoditi vrijeme sa svojom obitelji. Dobro se slaže s djecom i drugim kućnim ljubimcima, ali zbog svojeg pastirskog instinkta, mogu pokušati 'ovčariti' druge životinje ili čak djecu", objasnio je uzgajivač.

Visina ovih pasa kreće se između 33 i 46 centimetara, a njihovo krzno dolazi u četiri osnovne boje: plava merle, crvena merle, crna i crvena. Njihova energičnost i pastirski instinkt čine ih izvanrednim radnim psima, no također zahtijevaju puno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije.

Minijaturni američki ovčari izuzetno su inteligentni i brzo uče što ih čini idealnima za razne pseće sportove i treninge poslušnosti.

Razlike između minijaturnih američkih i australskih ovčara

Iako su minijaturni američki ovčari nastali selektivnim uzgojem manjih jedinki australskog ovčara, postoje neke važne razlike između ove dvije pasmine. Najočiglednija razlika je veličina, ali postoje i suptilne razlike u temperamentu i prilagodljivosti.

"Minijaturni američki ovčar je selekcioniran kako bi zadržao radne sposobnosti i inteligenciju australskog ovčara, ali s naglaskom na veću prilagodljivost urbanom životu i manjem prostoru. Minijaturni američki ovčari često su malo manje neovisni i imaju jaču želju za blizinom i kontaktom s vlasnikom", rekao nam je vlasnik uzgajivačnice.

Minijaturni američki ovčari su odlični radni psi, ali Jurčić smatra da su australski ovčari bolji izbor ako ste u potrazi za psom koji će isključivo raditi sa stokom i koji je prilagođen vanjskim uvjetima života.

Što bi potencijalni vlasnici trebali znati?

Budući da su minijaturni američki ovčari radni psi, potencijalni vlasnici moraju biti svjesni njihovih potreba za kretanjem, socijalizacijom i mentalnom stimulacijom.

"Prvo što mora biti jasno je da je to ipak radna pasmina, ovčar sa svim svojim nagonima i instinktima, a nikako ne 'slatki medvjedić za u torbicu'. Ovi psi su agilni, aktivni i zahtijevaju odgovarajuću socijalizaciju i trening", upozorio je uzgajivač.

Minijaturni američki psi izvrsni su obiteljski psi, a uz to mogu živjeti i u stanu ako su im zadovoljene sve potrebe. No, ako ih planirate držati u stanu, trebate biti spremni na redovito uređivanje, pogotovo za vrijeme linjanja. 

Za vlasnike koji traže psa za sportske aktivnosti, postoje krvne linije minijaturnih američkih ovčara koje su više aktivne i sportski nastrojene, dok druge linije, koje imaju mirniji temperament, mogu biti prikladnije za obiteljski život u stanu. Potencijalni vlasnici trebali bi odabrati psa koji najbolje odgovara njihovom životnom stilu. Sam izgled psa ne bi trebao biti glavni prioritet pri odabiru kućnog ljubimca.

Potražnja na području Hrvatske i podrška vlasnicima

Minijaturni američki ovčari postali su izuzetno popularni i potražnja za njima stalno raste, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. 

Međutim, zbog velike popularnosti, tu je i rizik od neodgovornog uzgoja gdje se štenci uzgajaju bez potrebnih zdravstvenih testova, što može dovesti do genetskih problema poput luksacije patele, problema s očima ili epilepsije. Ključno je nabaviti psa kod registriranog i odgovornog uzgajivača kojem je zdravlje pasmine na prvom mjestu.

Ako odlučite nabaviti štene u uzgajivačnici Gruffalo’s Hill, uz psa dobivate i potpunu podršku koja uključuje savjetovanje oko odgoja psa, prednost pri smještaju u hotel za pse i profesionalni grooming.

Gospodin Jurčić vodi hotel za pse, ali kada je najveća gužva, prioritet imaju psi koji dolaze iz njegove uzgajivačnice. Psi na čuvanju nisu u boksevima, već u klimatiziranim apartmanima iz kojih mogu izlaziti po želji. Cijeli prostor je pod videonadzorom i psi nikada nisu sami. Zbog odlične infrastrukture, u smještaj se primaju i kujice koje se tjeraju jer ne postoji mogućnost od bijega ili neželjenog parenja.

Što se tiče profesionalnog pasminskog groominga, Jurčić i njegov tim koriste najmodernije pristupe njezi dlake, od prestižne kozmetike do ionizacije i ozona, kako bi se postigli vrhunski rezultati.

Nadalje, tu je podrška i za svakog vlasnika koji se odluči okušati u izložbama. Budući da gospodin Jurčić i njegova supruga imaju dugogodišnje iskustvo u uzgoju i izložbama, mogu pružiti savjete oko odabira trenera i handlera za pse.

Za više informacija o minijaturnim američkim ovčarima i uzgajivačnici Gruffalo’s Hill posjetite službeni Facebook ili Instagram profil uzgajivačnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.