Par kineskih pandi krenuo na dugo iščekivano putovanje prema Washingtonu

Foto: EPA

Par pandi, željno iščekivan u Washingtonu, u ponedjeljak je krenuo na dugo putovanje od Kine do američke prijestolnice, objavila je kineska organizacija odgovorna za zaštitu vrste.

Mužjak Bao Li i ženka Qing Bao, oboje stari tri godine, krenuli su iz kineske provincije Sečuan. Smješteni su u odvojene kaveze s velikom zalihom bambusa, koja bi im trebala biti dovoljna za prehranu tijekom putovanja, objavila je Kineska udruga za zaštitu divljih životinja, a prenosi CNN.

Ova dva sisavca, koji predstavljaju snažan diplomatski simbol, u utorak će imati spektakularan medijski doček u Washingtonu, gradu u kojem gotovo godinu dana nije bilo panda u zoološkom vrtu.

Dvije VIP pande, 'Very Important Pandas', putuju posebnim zrakoplovom i pod stalnom su paskom veterinarskog tima iz Washingtona.

✈️🐼🐼 Something *giant* is coming to Washington, D.C. via the FedEx Panda Express! The Zoo will be closed to the public tomorrow, Oct. 15. For the safety of the new bear pair and staff, we will not disclose any additional timing. Follow #DCPandas for updates: https://nationalzoo.si.edu/dcpandas.

Objavljuje Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute u Ponedjeljak, 14. listopada 2024.

Dolazak Bao Lija i Qing Bao krajem svibnja najavili su prva dama Amerike, Jill Biden, i nacionalni zoološki vrt Smithsonian. Upravo u tom washingtonskom zoološkom vrtu američka će javnost za nekoliko tjedana moći 'pozdraviti' dvoje "pandasadora", nakon što prođe razdoblje karantene i njihova privikavanja na zrak u američkoj prijestolnici.  

Tri prethodne pande, koje su bile smještene u Washingtonu, u studenome 2023. vraćene su u Kinu. Njihov se odlazak, nakon isteka ugovora o posudbi, smatrao odrazom napetosti između Washingtona i Pekinga.

Prvi par panda, Peking je ponudio Sjedinjenim Državama 1972. godine, nakon povijesnog posjeta američkog predsjednika Richarda Nixona komunističkoj Kini, u kojoj je predsjednik bio Mao Ce-Tung.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.