Chef Pero Savanović otkrio nam je svoje omiljene recepte, isprobajte ih

Foto: Pero Savanović/123RF

"KAD ME pitaju što volim kuhati, obično kažem svu hranu kojom mogu usrećiti druge, a ujedno i sebe", jednostavno objašnjava chef Pero Savanović svoj stav prema kuhanju. Upravo je ta ljubav prema hrani neupitno i razlog zbog kojeg je Savanović jedan od najuspješnijih i najboljih hrvatskih chefova.

Iako izazovna za ugostiteljstvo, ova je godina za chefa Savanovića bila veoma plodna. Preuzeo je restoran Matrioška, gastro restoran Hotela Baška Voda koji se nalazi u neposrednoj blizini hotela Horizont, a dovršio je i projekt na kojemu je radio šest mjeseci - u suradnji s destilerijom Cutura izbacio je gin s vlastitim potpisom, gin Chef Pero.

"Ove godine preuzeo sam vođenje restorana Matrioška u Baškoj Vodi kao chef suočen s novim izazovima koji su nastali u gastronomiji u ovom pandemijskom razdoblju. Nestabilnost na tržištu, manjak i deficit osoblja rezultirali su time da moramo pristupiti gastronomiji puno realnije i opreznije, prema sebi samima, ali i prema gostu. Moj pristup u Matrioški bazira se na hrani pripremanoj prema tradicionalnim receptima. Ključ uspjeha u gastronomiji su znanje, ljubav i jako puno rada i truda. Zato mladim chefovima ili onima koji to žele postati želim poručiti da iskreno priđu poslu, ulažu u svoje znanje i posvete se gastronomiji s neograničenom ljubavlju", priča Savanović za Index.

Gin Chef Pero

Otkrio nam je i što smatra da je najvažnije prilikom odabira restorana na ljetovanju.

"U sferi masovnog turizma, a ujedno i pandemijskom razdoblju, želio bih preporučiti gostu da odabere restoran, a ujedno i jelo gdje će prepoznati kulturu, navike i bogatstvo hrvatske kuhinje. Nema većeg doživljaja za turiste nego probati lokalne specijalitete područja u kojem borave", naglašava.

"Pandemijska situacija nagnala je i nas chefove da izađemo iz okvira svojih kuhinja i restorana i približimo se svakodnevici i kuhanju običnog čovjeka. Samim tim nastao je projekt Chef Kuha Doma, na koji sam izuzetno ponosan. Tim projektom prenijeli smo kulinarska umijeća u vaše domove. Osim tog projekta, u periodu od pola godine nastao je i projekt gin Chef Pero. Sve je počelo na nagovor mog prijatelja i poslovnog partnera iz Njemačke, Marija Čuture, koji dobro zna da sam veliki zaljubljenik u gin. To je za mene neizostavno piće uz razna jela, za sva godišnja doba", objašnjava dalmatinski chef.

Upitali smo ga kako prepoznati dobar gin.

"Ako miris gina u vama probudi emocije, a nakon prvog gutljaja poželite još, znači da je to pravi izbor. Moj omjer za gin Chef Pero je 0.04 l gina, 0.15 l kvalitetnog tonika popraćeno citrusom i s jako puno leda", odgovara Savanović, inače član žirija u nagradnom natječaju Index Recepata - normalnih recepata za normalne ljude.

Perini recepti

Za sve amaterske zaljubljenike u kuhanje ima tri veoma jednostavna savjeta koji, kaže, garantiraju uspjeh u kuhinji - čistoća, potom svježe sezonske namirnice te pravilno korištenje kulinarskih tehnika potpomognutih s jako puno ljubavi prema kuhanju.

S nama je podijelio i svoje omiljene recepte.

"Zicer recept za bilo koju prigodu bilo bi lagano predjelo koje otvara apetit, a iza toga mesni ili riblji protein uz sezonsko povrće i jako bogatu salatu. Kao kod svakog pravog Dalmatinca, i moja kuhinja bazira se na mediteranskoj kuhinji i svim blagodatima koje ona pruža", objasnio je. 

Neke recepte chefa Savanovića pogledajte u nastavku, a sve ih možete pronaći na njegovom profilu na Index Receptima.

Crni rižot

Sastojci:

  • 1 kg sipe
  • 3-4 režnja češnjaka
  • svežanj peršina
  • 1 crveni luk
  • 2 dl ribljeg temeljca
  • 40-50 dkg riže
  • 2 dl suhog bijelog vina
  • 1 dl maslinovog ulja

Recept pogledajte ovdje.

Dagnje na buzaru

Sastojci:

  • 2 kg dagnji
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 2 dcl bijelog vina
  • 2 žlice krušnih mrvica (prezla)
  • 1 žličica nasjeckanog peršina

Recept pogledajte ovdje.

Brudet

Sastojci:

  • 1 kg miješane ribe (škarpina, grdobina, ugor)
  • jednu šaku miješanih školjaka
  • par škampi
  • jedna rakovicu ili grancigula
  • dvije kapule
  • 1 glavica češnjaka
  • 0.5 l pelata
  • jedna grančica ružmarina
  • jedna čaša bijelog vina
  • sol
  • papar

Recept pogledajte ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.