Chef Pero Savanović otkrio nam je svoje omiljene recepte, isprobajte ih
"KAD ME pitaju što volim kuhati, obično kažem svu hranu kojom mogu usrećiti druge, a ujedno i sebe", jednostavno objašnjava chef Pero Savanović svoj stav prema kuhanju. Upravo je ta ljubav prema hrani neupitno i razlog zbog kojeg je Savanović jedan od najuspješnijih i najboljih hrvatskih chefova.
Iako izazovna za ugostiteljstvo, ova je godina za chefa Savanovića bila veoma plodna. Preuzeo je restoran Matrioška, gastro restoran Hotela Baška Voda koji se nalazi u neposrednoj blizini hotela Horizont, a dovršio je i projekt na kojemu je radio šest mjeseci - u suradnji s destilerijom Cutura izbacio je gin s vlastitim potpisom, gin Chef Pero.
"Ove godine preuzeo sam vođenje restorana Matrioška u Baškoj Vodi kao chef suočen s novim izazovima koji su nastali u gastronomiji u ovom pandemijskom razdoblju. Nestabilnost na tržištu, manjak i deficit osoblja rezultirali su time da moramo pristupiti gastronomiji puno realnije i opreznije, prema sebi samima, ali i prema gostu. Moj pristup u Matrioški bazira se na hrani pripremanoj prema tradicionalnim receptima. Ključ uspjeha u gastronomiji su znanje, ljubav i jako puno rada i truda. Zato mladim chefovima ili onima koji to žele postati želim poručiti da iskreno priđu poslu, ulažu u svoje znanje i posvete se gastronomiji s neograničenom ljubavlju", priča Savanović za Index.
Gin Chef Pero
Otkrio nam je i što smatra da je najvažnije prilikom odabira restorana na ljetovanju.
"U sferi masovnog turizma, a ujedno i pandemijskom razdoblju, želio bih preporučiti gostu da odabere restoran, a ujedno i jelo gdje će prepoznati kulturu, navike i bogatstvo hrvatske kuhinje. Nema većeg doživljaja za turiste nego probati lokalne specijalitete područja u kojem borave", naglašava.
"Pandemijska situacija nagnala je i nas chefove da izađemo iz okvira svojih kuhinja i restorana i približimo se svakodnevici i kuhanju običnog čovjeka. Samim tim nastao je projekt Chef Kuha Doma, na koji sam izuzetno ponosan. Tim projektom prenijeli smo kulinarska umijeća u vaše domove. Osim tog projekta, u periodu od pola godine nastao je i projekt gin Chef Pero. Sve je počelo na nagovor mog prijatelja i poslovnog partnera iz Njemačke, Marija Čuture, koji dobro zna da sam veliki zaljubljenik u gin. To je za mene neizostavno piće uz razna jela, za sva godišnja doba", objašnjava dalmatinski chef.
Upitali smo ga kako prepoznati dobar gin.
"Ako miris gina u vama probudi emocije, a nakon prvog gutljaja poželite još, znači da je to pravi izbor. Moj omjer za gin Chef Pero je 0.04 l gina, 0.15 l kvalitetnog tonika popraćeno citrusom i s jako puno leda", odgovara Savanović, inače član žirija u nagradnom natječaju Index Recepata - normalnih recepata za normalne ljude.
Perini recepti
Za sve amaterske zaljubljenike u kuhanje ima tri veoma jednostavna savjeta koji, kaže, garantiraju uspjeh u kuhinji - čistoća, potom svježe sezonske namirnice te pravilno korištenje kulinarskih tehnika potpomognutih s jako puno ljubavi prema kuhanju.
S nama je podijelio i svoje omiljene recepte.
"Zicer recept za bilo koju prigodu bilo bi lagano predjelo koje otvara apetit, a iza toga mesni ili riblji protein uz sezonsko povrće i jako bogatu salatu. Kao kod svakog pravog Dalmatinca, i moja kuhinja bazira se na mediteranskoj kuhinji i svim blagodatima koje ona pruža", objasnio je.
Neke recepte chefa Savanovića pogledajte u nastavku, a sve ih možete pronaći na njegovom profilu na Index Receptima.
Crni rižot
Sastojci:
- 1 kg sipe
- 3-4 režnja češnjaka
- svežanj peršina
- 1 crveni luk
- 2 dl ribljeg temeljca
- 40-50 dkg riže
- 2 dl suhog bijelog vina
- 1 dl maslinovog ulja
Dagnje na buzaru
Sastojci:
- 2 kg dagnji
- 3 režnja češnjaka
- 1 dcl maslinovog ulja
- 2 dcl bijelog vina
- 2 žlice krušnih mrvica (prezla)
- 1 žličica nasjeckanog peršina
Brudet
Sastojci:
- 1 kg miješane ribe (škarpina, grdobina, ugor)
- jednu šaku miješanih školjaka
- par škampi
- jedna rakovicu ili grancigula
- dvije kapule
- 1 glavica češnjaka
- 0.5 l pelata
- jedna grančica ružmarina
- jedna čaša bijelog vina
- sol
- papar
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati