Član Black Eyed Peasa boji se gubitka sluha: "Zuji mi u ušima, postupno se pogoršava"

Foto: Profimedia

Američki glazbenik, producent i član Black Eyed Peasa William James Adams Jr., poznatiji pod scenskim imenom will.i.am, bori se sa stanjem koje uzrokuje pogoršanje sluha. Glazbenik je primijetio da mu se sluh tijekom godina pogoršava, zbog čega ga je strah trajnog oštećenja.

Išao je na preglede

"Ne mogu šutjeti jer tada primijetim zujanje u ušima. Uvijek se čuje neki zvučni signal svaki dan, cijeli dan. Ne znam točno koliko dugo to imam, ali postupno se pogoršava", rekao je za The Sun. 

Išao je na liječničke pretrage te je ustanovljeno da ima sluh poput puno starije osobe. "Kad sam otišao liječniku i dobio rezultate, rekli su mi da imam sluh nekog puno starijeg", rekao je.

Stanje od kojeg boluje naziva se tinitus, a odnosi se na osjet zvuka u uhu ili glavi bez odgovarajućeg vanjskog podražaja. Zvuk se može očitovati kao zujanje ili šum. Iako se  sluh može poboljšati sam od sebe, oboljeli često primjećuju postepen gubitak sluha ili povećanu osjetljivost na određene zvukove. 

Andy Shanks, zdravstveni stručnjak za sluh, objasnio je: "Jedan od najčešćih uzroka tinitusa koji se može spriječiti je prekomjerna izloženost buci. To može biti buka na radnom mjestu, primjerice u tvornicama ili na gradilištima, kontinuirano izlaganje snažnim zvučnicima ili glasnim jednokratnim zvukovima poput eksplozija ili pucnjeva."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.