Google ovim planira srušiti Apple. Evo što su sve predstavili

Foto: Press

Google je predstavio svoj novi pametni telefon u nadi da će tako "preteći konkurente i pokušati preuzeti vodstvo na tržištu umjetne inteligencije (AI) i pametnih telefona". Tako barem tvrdi stručnjak za pametne telefone i glavni analitičar u CCS Insightu Ben Wood.

No, kako to obično biva u ovakvim situacijama, informacije o telefonu procurile su nešto ranije i već danima kolaju društvenim mrežama i medijima koji se bave ovom tematikom. 

Ukratko, Google je predstavio Pixel 9 u različitim varijantama i trebalo bi se raditi o daleko većem tehnološkom skoku u odnosu na osmicu koja je, unatoč konkretnim pomacima na AI terenu, bila pomalo razočaravajuće iskustvo. 

Google je uz sve to svima dao da vide kako će izgledati novi model, a internet je napravio ono što im najbolje ide i uz pomoć glasina više-manje odradio prezentaciju. 

Sve je AI

Odmah od starta bilo je jasno da će AI biti centralna tema, što je bilo i očekivano. AI alati postali su ključno bojno polje za inovacije u tehnološkom sektoru. Google je ranije predstavio svoj generativni AI chatbot Gemini, a Gemini je ono od čega je Google odmah i krenuo u svojoj appleovskoj prezentaciji i dao do znanja da će uređaji biti u drugom planu. 

Nažalost, odmah na početku prezentacije došlo je do malih problema u pomalo neugodnoj situaciji kada Gemini nije uspio odraditi ono što od njega traže, ali jednom kad je krenulo, bilo je jasno da se radi o korisnom alatu koji će odraditi velik broj zadataka i uštedjeti vam jako puno vremena. Od sastavljanja mailova i poruka do pretraživanja videa i analize podataka. 

Gemini Live vam omogućuje da verbalno komunicirate s Gemini asistentima i date im bilo koju naredbu koja vam pada na pamet. Unatoč početnim zastojima, radi se o uistinu korisnom alatu koji koncept AI asistenta na vašem uređaju podiže na daleko veću razinu.

Nažalost, za sad je dostupan samo na engleskom jeziku, ali dostupan je na svim android uređajima. 

Uglavnom, sve je podređeno Gemini eri, ali Google je predstavio svoje uređaje. 

Uređaji za Gemini eru

O samom Pixelu ne isplati se previše pričati jer ono najzanimljivije ionako je u Pro modelima. Pixel 9 Pro imat će dvije verzije, Pro i Pro XL. Uređaji se neće razlikovati previše osim u veličini ekrana (6.3 i 6.8-inčni zaslon koji je isti M14 OLED kakav će imati i iPhone 16 Pro sa svjetlinom od 2050 nitsa) i jačini baterije uz klasična poboljšanja kamere, softvera i Tensor čipa. 

Kamera je, očekivano, malo bolja, ali nije to pretjerani skok u odnosu na osmicu. Ultraširoki senzor zamijenjen je novih većim modelom. 

Što se Tensor G4 čipa tiče još smo u najavama čuli da se radi o trostrukom brzinskom skoku u odnosu na G3, ali brzina nije sve pa se očekivana poboljšanja odnose na kontrolu temperature, što bi Pixel stavilo rame uz rame s konkurencijom. Osim toga, devetka ima 16GB RAM-a koji je tu zbog pomoći oko AI aktivnosti. 

Bazni model Pixela 9 Pro imat će 128GB, što je praksa koju pod hitno treba mijenjati jer u vremenima 4K videa ovaj kapacitet djeluje tragikomično. To, dakako, znači i da će modeli od 256 i 512 giga i jednog terabajta biti osjetno skuplji. 

I to nas dovodi do potencijalno dosta velikog problema s kojim bi se Pixel mogao susresti. 

Naime, Pixel je odličan telefon i oko toga nema sumnje. No, bit će zanimljivo vidjeti je li Google jak koliko misli da jest jer s cijenom od početnih 1100 dolara za Pro XL model, Google ulazi na teren Samsunga i Applea, a to je teren na koji je do sad ulazio, ne cijenom već zbog činjenice da nudi dovoljno dobar, ali jeftiniji uređaj od konkurencije. 

Stvari su se u ovom smjeru počele kretati s osmicom, ali pitanje je hoće li korisnici prihvatiti to što Google nudi ili će zaključiti da daleko bolju opciju imaju u Samsungu ili Appleu. 

Vrijeme će pokazati. 

Umjetna inteligencija je postala sve

Međutim, kamere i čipovi više nisu ono što nas zanima. Umjetna inteligencija je postala sve pa tako i u svijetu pametnih telefona. Što se toga tiče, Google već ima nekoliko alata. Od mogućnosti da brišete ili mičete individualne elemente na fotografijama, mijenjate izraze lica, pročistite audio i video snimke, transkribirate audio zapise, rezimirate informacije s web stranica i emailova, pretražujete internet na temelju fotke ili dijela fotke koji zaokružite, prevodi, sugerira odgovore na mailove i slično. 

Ono o čemu se šuškalo su novotarije kao pretvaranje teksta u slike, pojačane Magic Compose mogućnosti i bolji automatski odgovori, ali i tri nove veće AI mogućnosti. Add Me alat koji vas dodaje na zajedničke fotke, Studio alat za stvaranje slika s generativnim AI-jem i Pixel Screenshots koji vam pomaže da pretražujete screenshotove po sadržaju slika. Osim toga, pretpostavlja se da će svi kupci Pro modela dobiti godinu besplatnog korištenja Gemini Advance AI modela. 

Call Notes je također koristan dodatak koji će vam, želite li to, voditi evidenciju o razgovorima i davati vam kratke rezimee o čemu ste pričali. 

Drugim riječima, sve ono vezano za cijenu ovisi o tome prepoznaju li korisnici da im Google nudi nešto posebno u smislu AI značajki. Google je u tom pogledu zaista odličan uređaj, ali nemojmo zaboraviti da Samsung sigurno neće kaskati za Googleom što se umjetne inteligencije tiče. 

Jedino je pitanje što namjerava Apple jer oni su po pitanju umjetne inteligencije i dalje zanimljivo tajnoviti. 
 

Fold je... OK

I za kraj, tu je prvo poboljšanje Pixelovog Folda, Pixel 9 Pro Fold koji, da si ne lažemo, nije posebno zanimljiv uređaj prosječnom potrošaču, ali od ove godine je veći, tanji i ima bolji hardver.  

Dva zaslona dobit će pojačanje pa će i 6.24-inčni i 8-inčni OLED zaslon biti 120Hz i 2700 nitsa svjetlosti. Poboljšate će i kamere pa imamo glavnu kameru od 48MP, 10.5 telefoto i 12MO ultra-široku kameru te dva 10MP selfie modula. Pro Fold će također imati Tensor G4 čip, 16GB RAMa i kapacitet od 512GB. Jedino što neće postati bolje je baterija koja je 4650 mAh, ali to možda neće biti problem uz novi G4 čip ako bude "milosrdniji" prema bateriji. 

Naravno, sve to uz cijenu od nešto više od 1800 eura pa tko voli nek... folda. 

Osim toga, tu su još i Pixel Watch 3 koji dolazi u dvije veličine (41mm i 45mm), s većim zaslonima i tanjim okvirima. Iako ne donosi značajna poboljšanja u trajanju baterije, nudi naprednije fitness funkcije i mogućnost prikaza uživo s Google Nest uređaja, poput videozapisa s Nest Doorbella​.

Pixel Buds Pro 2 donose nova poboljšanja u zvuku i kompatibilnosti s Googleovim AI sustavom Gemini, što omogućava interakciju s AI-jem bez potrebe za posezanjem za telefonom. Zahvaljujući A1 čipu, tu je i daleko kvalitetniji ANC sustav. 

Sve u svemu, uređaji sami po sebi nisu posebno impresivni, ali u ovoj fazi industrije to je gotovo nepotrebno isticati. Ono što je Google htio, to je i postigao, AI je glavni dio priče i sad je na konkurenciji da dokažu da mogu bolje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.