GURMANSKI guru posjetio je obiteljski restoran Trica u kojemu rade dva brata, njihove supruge i djeca.
> Tema: Jezikova juha - galerije fotografija i video klipovi
Vlasnik je zvao Stephana da mu pomogne "popuniti salu", jer mu poslovanje u popodnevnim satima sasvim dobro ide. U restoran većinom dolaze radnici koji jedu brzu hranu, a vlasnik bi volio da se malo duže zadrže u lokalu. "On bi htio sve, a na kraju neće dobiti ništa", rekao je Stephan. Kulinarski je majstor pokušao naručiti nekoliko jela s menija, ali većina njih su jela po narudžbi koja nije bilo moguće odmah naručiti. "Izabrao je ono za što mi najviše vremena treba. Lijepo bogami", rekla je glavna kuharica. Dok je čekao hranu, Stephan se smijao uređenju restorana. Ružičaste stolice, narančaste zavjese i crveni stolnjaci nisu niti malo oduševili Francuza.
"Mina ima tvrd karakter, tvrd kao i meso koje je pekla"
Kušajući jela Stephan je zaključio da je sve meso previše pečeno, jer neka od njih nije mogao zarezati nožem. Od četiri jela, svidjelo mu se samo jedno, a za ostala je rekao da su izgorjela. "Kako ne bi izgorjela kad ste me tražili četiri jela u isto vrijeme", rekla mu je glavna kuharica. "Mina ima tvrd karakter, tvrd kao i meso koje je pekla", zaključio je kulinarski guru o kuharici restorana Trica. "Znam ja i bolje, ali neću", dodala je ona.
"Zovi si Stephana doma"
Drugog je dana Stephan popričao s vlasnikom i shvatio da kompletna obitelj radi u jednom restoranu što nikako nije dobro za autoritet vlasnika. "Obiteljski posao rijetko kad uspijeva", rekao je Francuz. Odmah je zaključio da će kuharica biti najveći problem, jer ne podnosi kritiku. Vlasnik je pokušao s njom popričati, ali ona mu je rekla da njoj ne treba pomoć niti se želi mijenjati. "Zovi si Stephana doma", rekla je Mina vlasniku. Gosti koji su dolazili cijeli dan su naručivali ćevape što se Stephanu nije ni malo svidjelo. Vlasnik je želio napraviti a la carte ponudu, ali Francuz misli da će to biti teško izvedivo. Za pomoćnog kuhara Domagoja rekao je da više smeta nego što pomaže te da je potpuno izgubljen. Mina je zbog Domagojeve nesposobnosti bacila ćevape u sudoper, što je Stephana ugodno iznenadilo. "Mina je pokazala da može šefovati, a to je bitno. Gora je od mene", rekao je uz smijeh.
"Gazda misli da je pokupio svu pamet svijeta skupa sa Stephanom"
Šef restorana bio je vrlo nezadovoljan Stephanovim radom. "Ljudi kažu da samo kritizira i ništa ne radi", rekao je on nakon čega se sukobio s Francuzom. Nakon prospavane noći, vlasnik je shvatio da ipak treba Stephanovu pomoć, ali rekao je da ne zna hoće li moći nametnuti autoritet. Šef je pokušao pričati s osobljem, ali naišao je na zid. "Nisi ništa prigovarao dok Stephan nije došao", rekle je kuharica koja mu je ujedno i šogorica. "Gazda misli da je pokupio svu pamet svijeta skupa sa Stephanom", rekla je Mina, a gazda se čudio kako su nerazumne. "Samo grakću. Jako ću teško nametnuti autoritet. Obitelj je jako teška", rekao je vlasnik.
Burna svađa rezultirala dogovorom
Nakon toga se i sam Stephan sukobio s kuharicom oko toga je li on trebao doći u restoran ili ne. Sazvao je sastanak cijelog osoblja. "Ako smo se dogovorili da ćemo mijenjati stvari ovdje, zašto stalno prigovarate", pitao je. "Vama treba pozitivan šok", rekao je vlasnik. "Pa nije nam trebao baš elektrošok", odgovorila je kuharica. Sastanak je prošao vrlo burno, no na kraju je postignut kakav takav dogovor da će svi raditi na tome da se uvedu promjene u restoranu. Stephan je radio s Minom na proširenju jelovnika i oboje su bili vrlo zadovoljni suradnjom. Napravili su ražnjiće s povrćem koji su se svima svidjeli.
Roštilj u središtu grada i decentnije uređenje urodili plodom
Četvrtog je dana Stephan s gazdom otišao na izlet u grad. Nasred glavne ulice u Sisku postavio je roštilj, ispekao ražnjiće i nudio prolaznike kako bi promovirao novu ponudu restorana. Promijenio je i natpise na restoranu, jer smatra da ne može crvena i narančasta boja predstavljati restoran. Pomogao je i preurediti salu koja je do tad bila kao šaka u oko. Stephan se čudio što gazde nema i što nimalo ne sudjeluje u preuređenju restorana. Unatoč tome, večer je bila odlična, restoran je bio pun, a gosti zadovoljni novom ponudom. No, nije bilo vlasnika koji je trebao ispratiti goste. "Nisam siguran da je on shvatio koliko je to zahtjevan posao", rekao je Stephan. Ubrzo je saznao da je dostavljač otišao pa je vlasnik morao dostavljati hranu. Nije želio da mu drugi gosti budu zakinuti.
Osoblje zadovoljno, ali Stephan sumnja u uspjeh
"Stephan je bio super danas, to me iznenadilo, jer sam imala drukčije mišljenje o njemu", rekla je zadovoljna Mina. Na kraju su vlasnik i osoblje bili vrlo zahvalni Stephanu zbog savjeta koje im je dao. "Ne vjerujem da će se nešto mijenjati ovdje", zaključio je Stephan.