Na Jadranu otvorena prva plaža za žene koje nose hidžab

Ilustracija: Profimedia (Na fotografiji nije događaj iz teksta)

U Ulcinju u Crnoj Gori nedavno je otvoren dio plaže Pearl Beach koji je namijenjen isključivo ženama s hidžabom, piše Klix.ba.

Plaža je zatvorenog tipa kako bi žene mogle uživati bez straha od predrasuda. Postavljeno je 20-ak ležaljki, a zaštita privatnosti je prioritet. Pearl Beach je prva ovog tipa na Jadranu, a u svijetu ovakve plaže nisu novost.

@pearl.beach.1.ulc

Welcome to pearl beach 1! Tomorrow we open our section for women only. Enjoy 🙏🏼😍☀️

♬ Get Ready - SUPER-Hi & NEEKA

Napomenuto je da svi posjetitelji trebaju poštovati pravila i običaje tog prostora. U islamu je hidžab opisan kao "štit kojim žene pokrivaju svoje tijelo i sve osim lica i šaka, čime se brane od neželjenih pogleda muškaraca".

Zemlja s 96% muslimana zabranila hidžab

Inače, hidžab već godinama potiče rasprave. Tadžikistan, zemlja s 96% muslimana, donio je zakon o zabrani nošenja hidžaba. Radi se o posljednjem u nizu od 35 opsežnih zakona povezanih s religijom. Vlasti tvrde kako je cilj "zaštita nacionalnih kulturnih vrijednosti" te "sprečavanje praznovjerja i ekstremizma".

Zakon, koji je prošli četvrtak odobrio gornji dom parlamenta, zabranjuje korištenje "strane odjeće", uključujući hidžab, pokrivalo za glavu koje nose muslimanke. Umjesto toga, građani Tadžikistana se potiču da nose tadžikistansku nacionalnu nošnju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.