Nova studija kaže da putovanja usporavaju starenje više nego noćne kreme

Foto: Press

Nova studija provedena u Australiji i objavljena u časopisu Journal of Travel Research objasnila je da su putovanja povezana s mnoštvom pozitivnih učinaka na zdravlje i mogu usporiti starenje.

Autorica studije Fangli Hu sa Sveučilišta Edith Cowan kaže da putovanja pomažu više nego noćne kreme s retinolom i da bi mogla biti najbolji način za borbu protiv preranog starenja. Također, navela je da smanjuju kronični stres, ublažavaju prekomjernu aktivaciju imunološkog sustava i potiču normalno funkcioniranje sustava samoobrane organizma.

Smanjuje se razina stresa i ubrzava metabolizam

Znanstvenici su još utvrdili i da promjenom svakodnevne rutine i stvaranjem novih društvenih veza možemo smanjiti razinu stresa i ubrzati metabolizam. "Rekreacija potencijalno oslobađa od napetosti i umora u mišićima i zglobovima. Rasterećenje pomaže održavanju metaboličke ravnoteže tijela i povećava učinkovitost sustava regeneracije tkiva, a to u konačnici usporava starenje. Organi i tkiva tada mogu ostati u stanju niske entropije", naveli su u rezultatima istraživanja. 

Putovanja često uključuju fizičke aktivnosti kao što su planinarenje, penjanje, vožnja biciklom, hodanje, čime se potiče zdraviji način života. "Kretanje tijekom putovanja poboljšat će cirkulaciju, ubrzati transport hranjivih tvari i pomoći u uklanjanju otpada kako bi se sustav samoizlječenja održao aktivnim", objasnila je Hu. 

Fangli Hu upozorava: Treba biti oprezan na putovanjima

"Većini ljudi su putovanja zabavna i ne mogu im škoditi. Pozitivno iskustvo putovanja može poboljšati zdravlje, ali i negativno ga može ugroziti", upozorila je Fangli Hu te dodala da putnici moraju biti pažljivi jer se mogu zaraziti bolestima, doživjeti nesreće, ozljede ili se suočiti s nekim problemima sigurnosti.

Studija pokazuje da bi terapija putovanjem mogla biti revolucionarna zdravstvena intervencija. Starenje je prirodan i nepovratan proces koji se ne može zaustaviti, ali se može usporiti, a putovanja nisu samo razonoda, mogla bi pomoći fizičkom i mentalnom zdravlju ljudi, navodi se u istraživanju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.