Što žene zapravo žele za 8. mart? Ova objava se širi društvenim mrežama

Foto: Instagram

SUTRA, 8. ožujka, diljem svijeta slavi se Dan žena. Do službenog obilježavanja ovog dana trebalo je proći puno godina, a žene su se kroz povijest hrabro borile za ravnopravnost spolova kako bi stvorile pravedan svijet jednakih mogućnosti.

Stanje nije idealno ni danas. Žene se svakodnevno suočavaju s mizoginijom i seksizmom koji su duboko ukorijenjeni u patrijarhalnom društvu u kojem živimo. Da ne govorimo o tome da nas svako malo dočeka vijest da je neka žena u Hrvatskoj ili regiji silovana, zlostavljana ili - ubijena.

Nina Pavićević koja vodi popularni Instagram profil pod nazivom @kritički objavila je 10 ilustracija u kojima je iznijela neke od stvari koje žene žele za Dan žena, a njezina se objava masovno dijeli društvenim mrežama. I stvarno, žene ne traže mnogo.

"Da žene koje odbiju surađivati s nasilnicima dobiju podršku, a ne tužbu od nasilnika", "Da prestaneš romantizirati težak život svoje majke", "Da mi prestaneš objašnjavati teme u kojima sam obrazovanija od tebe", "Da prestanemo hvaliti očeve za ono što smatramo standardnim za majke", neke su od želja.

Čitateljice Indexa, što vi želite za Dan žena? Pišite nam u komentarima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.