Kratki vodič kroz discipliniranje djece za samohrane roditelje

Foto: Shutterstock

BEZ OBZIRA na razloge, statistički nam je i odokativno poznato da imamo sve više samohranih roditelja.

Iako se ova rubrika zove Index Mame, ovaj je članak za sve samohrane roditelje koji, osim što se najvećim dijelom sami trebaju brinuti o svim aspektima razvoja djeteta te svim njegovim potrebama, stoje sami i kada je u piranju discipliniranje djece. Ono, kada u domu postoji samo jedan autoritet, postaje pravi izazov.

Evo nekoliko uputa iskusnih i uspješnih samohranih roditelja.

1. Rani odlazak na spavanje

Djeca su generalno bolje volje i poslušnija ako više spavaju. Stavite ih spavati oko 20 sati i, ako ih imate više, sve u isto vrijeme. Ako su se dobro naspavali, vjerojatnost da će sutradan biti manje nervozni i više surađivati je veća. Prednost ranog odlaska na spavanje jest i par sati koje ćete, u pretrpanom rasporedu, imati za sebe prije nego što i vi odete u krevet.

2. Kreativne kazne

Uvijek isto kažnjavanje djeci često dosadi i postane neučinkovito. Ako je dijete starije, neka mnogo puta napiše što u bilježnicu što je skrivilo. Ako je manjega uzrasta, uzmite mu igračku koju će morati zaraditi dobrim ponašanjem, ali je stavite na vidljivo mjesto da na nju ne zaboravi.

3. Zamolite za pomoć



Kada vam je teško, zamolite za pomoć drugog roditelja djeteta ako je to moguće, ako ne, pitajte svoje roditelje, prijatelje ili susjede da vam pomognu oko nečega u kući ili na pričuvaju dijete. Zanimljivo je da su djeca često poslušnija s drugim ljudima, dok se u društvu roditelja ponašaju najbuntovnije.

4. Oprostite si


Biti samohrani roditelj nije lako. Nikada nemate vremena za sve što ste isplanirali pa povremeno izgubite strpljenje i planete na djecu. Iako strpljenje treba vježbati i eksplozivno ponašanje pokušati smanjiti, oprostite si i ne dopustite da vam ono noću remeti san. Svi griješimo, a posebice kada smo sami samcati odgovorni za mnogo stvari.

5. Vjerujte instinktima

Kada je u pitanju odgoj djece, vi su puni savjeta te ih još više vole dijeliti. Kada je u pitanju vaš život i život vašega djeteta, procijenite koje ćete od njih uzeti u obzir i ne dajte da vas drugi obeshrabre.

Najbolji autoritet dolazi od roditelja koji je samopouzdan i posvećen te shvaća da je disciplina važna. Najvažnije je da ste svojoj djeci dostupni, s njima mnogo razgovarate i gradite odnos pun povjerenja.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.