Odmor s klincima: Kako preživjeti putovanje

Foto: Shutterstock

PREDNOSTI putovanja vlastitim automobilom su  plan puta koji nije točno određen i nepromjenjiv, nema drugih putnika da prigovaraju ako beba plače ili je dijete nemirno, a najbolje je što se možete zaustaviti kada god to vama odgovara. S druge strane to uključuje bolest putovanja, dijete koje odbija sjediti vezano u sjedalici i 1001 "Jesmo li stigli"?

Ključ za uspješno putovanje s djecom je u planiranju, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako što bezbolnije putovati.

1. Ne putujte predaleko

Što je putovanje dulje to su i putnici nervozniji. Ako ste se ipak odučili na cjelodnevnu vožnju pobrinite se da tijekom putovanja dovoljno puta stanete kako bi se svi protegnuli, imate dovoljno hrane, a prije puta ne bi bilo loše posjetiti park i riješiti se viška energije.

2. Ne vozite noću

Pokušajte izbjeći cjelonoćnu vožnju. Teško je voziti s pospanom djecom, a morate računati i s tim da sljedeći dan morate provesti cijeli u igri i druženju i teško da ćete imati puno vremena za odmor.

3. Ponesite igračke

Kutija igračaka dobar je način za prikratiti vrijeme putovanja. Ako imate dvoje ili više djece dozvolite im da sami spakiraju svoju torbu s najdražim igračkama.

4. Omiljena glazba ili crtić

Većina elektroničkih naprava je već ugrađena u novija vozila i služi upravo tome da vrijeme brže prođe. Putovanje može biti i vrijedna lekcija za vašu djecu o dijeljenju tako što ćete kompromisno slušati malo CD za odrasle, pa malo onaj za djecu i tako naizmjence.


5. Pažljivo birajte hranu

Iako jedenje u autu znači nered, to ujedno znači i mirno dijete. Kod odabira hrane odlučite se za neke kekse i voće. Voda je najbolji odabir tekućine za putovanja. Dobra ideja je i spakirati ručak. Tako možete stati kad kod poželite i ne morate čekati red na odmaralištima s ostalim gladnim putnicima.

6. Bolest putovanja

Što je veća strka ili važnije putovanje veći su i izgledi da će vaše dijete dobiti bolest putovanja. Ako im je zlo, stanite sa strane i dajte im vremena da predahnu. Ponesite dovoljno čistih ručnika, rezervnu odjeću, maramice plastičnu vrećicu i bocu s vodom za ispiranje usta. Djeca koja su jako osjetljiva možda će trebati tablete protiv bolesti putovanja, ali za to se uvijek prvo posavjetujte s pedijatrom. Svježi zrak pomaže, kao i izbjegavanje zavoja.

7. Redovite pauze za wc

Djeca koja ne nose pelene mogu postati opsjednuta odlaskom na wc u svakom gradu kroz koji prođete. Ako ikako možete udovoljite im, bolje to nego mokra odjeća.

8. Igrajte razne društvene igre

9. Gledanje kroz prozor


Ne trebate uvijek svu moguću tehnologiju kako bi zabavili djecu: dio zabave koji donosi vožnja je i u novim okruženjima koja vide kroz prozor. Zaustavite se ako prođete pokraj neke turističke atrakcije ili nečeg što je zainteresiralo vašu djecu..

10. Koristite san

Ako vaše dijete spava cijelo jutro, onda je to najbolje vrijeme za putovanje. Ako vaše dijete uvijek zaspe u autu, bez obzira koje je vrijeme, pokušajte ne putovati kasno popodne ili ćete imati problema s noćnim spavanjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.