Piercing u trudnoći: Smijete li ga izraditi i kako ga održavati?

Foto: Shutterstock

SMIJETE li napraviti piercing tijekom trudnoće? Smijete li ga zadržati ako ga imate od ranije? Odgovore na ta i slična pitanja donosimo vam u nastavku teksta.

Je li sigurno napraviti piercing tijekom trudnoće?

Mislite li napraviti piercing na bradavicama, genitalijama ili pupku, razmislite dvaput. "Bušenje kože tijekom trudnoće nikada nije dobra ideja jer postoji povećani rizik od infekcije koja se zatim može proširiti krvotokom", istaknula je dermatologinja Diana Madfes za BBabyCentercom. Uz to, kada ste trudni, imunitet je oslabljen pa ste osjetljiviji na infekcije. Što ako već imati piercing, a trudni ste? Ne bojte se, vaše sadašnje stanje tijela ne može štetiti nerođenom djetetu.

Trebam li odstraniti prsten iz pupka?


Neće samo vaš omiljeni par traperica postati neudoban kako se budete proširivali u struku. "Ako postane pretijesno za vaš prsten u pupku, odstranite ga ili ga zamijenite udobnijim komadom nakita", savjetuje Joey Wyman, majka petomjesečnog djeteta koja s ranije bavila piercingom. Zamijenite svoj prsten nakitom za tijelo izrađenim od titana ili teflona (poznat kao PTFE ili politetrafluoretilen) koji se prilagođava pupku koji raste. Wyman ističe da vjerojatno nećete morati poduzeti ovakve mjere predostrožnosti ako je piercing u pupku najmanje tri ili četiri godine jer je manje vjerojatno da će se rupa zatvoriti.

Ako vam je piercing tijekom trudnoće udoban i vaš liječnik to odobri, ostavite ga. Vjerojatnost da će piercing utjecati na sam porod vrlo je mala. Rez koji se koristi tijekom većine carskih rezova nalazi se niže od pupka i ne smeta mu prsten u pupku. A ako slučajno prsten u pupku bude uzrokovao probleme tijekom poroda, lako se može ukloniti.

Kako čistiti prsten u pupku?


Čistite svoj prsten u pupku kao što ste ga i ranije čistili. Pažljivo perite to područje običnim sapunom i toplom vodom. Važno je održavati piercing čistim, gdje god se nalazio, ali imajte na umu da onaj u pupku podložniji infekcijama.

Trebam li ukloniti piercing s bradavice?


Kada je riječ o piercingu na bradavici dojke, ginekolozi preporučuju njegovo uklanjanje tijekom trudnoće, osobito ako namjeravate dojiti. Nakit na bradavici predstavlja opasnost od gušenja za vaše dijete te ga onemogućuje da ispravno obuhvati dojku. Također, može se ddogoditida mlijeko počne teći kroz rupu od piercinga.

Najbolja opcija je ukloniti piercing s bradavice i pustite da rupa zacijeli. Kad dijete ne bude više sisalo, možete ponovno bradavicu ukrastiti piercingom.

Trebam li ukloniti piercing sa spolnog organa?

Neka udobnost bude vaš vodič. Ako vam genitalni piercing ne smeta tijekom trudnoće, ostavite ga. Međutim, uklonite ga kako se bliži termin poroda jer širenje koje se događa tijekom porođaja može dovesti do toga da se piercing otrgne i tako dođe do dodatne vaginalne traume.

Kako čistiti piercing na spolnom organu?


Brinite se o svom piercingu na spolnom organu kao i prije trudnoće, pažljivo perite to područje običnim sapunom i toplom vodom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.