Problemi sa spavanjem kod djece: Obratite pažnju na skriveni kofein!

Foto: Shutterstock

VAŠE dijete ima problema sa snom, a ne znate kako mu pomoći? Prema nekim procjenama 77% djece redovito uzima kofein, a mnogi od njih nisu toga ni svjesni. Kofein najčešće unose putem gaziranih i energetskih pića, dok je kava kao najpoznatiji izvor kofeina vrlo rijetko izbor djece.
 
Kofein stimulira živčani sustav, pa je odličan saveznik odraslima kojima je potrebno razbuđivanje, no kod djece je potrebno biti oprezan. Previše kofeina može izazvati aritmije, glavobolju, nesanicu i mučnine.
 
 
Pokušajte djeci objasniti što kofein čini njihovom organizmu i gdje se sve skriva. Odraslima je mnogo lakše kontrolirati unos kofeina kada ga unose u napitcima popit kave, no kod djece je mnogo skrivenih izvora koje je teško prepoznati i kontrolirati.
 
Djeca od previše kofeina postaju impulzivna, teže se koncentriraju i uče, što se može odraziti na uspjeh u školi. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti skrivenim izvorima kofeina kao što su vruća čokolada, čokolade s visokim postotkom kakaa, ledena kava, zeleni čaj (i zeleni ledeni čaj) i energetski napitci.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.