Recepti za kašice od povrća 2. dio

 Foto: Shutterstock

RECEPTI za kašice od povrća za bebe od sedmog mjeseca života.

Miješano povrće s rižom
 
Nabava povrća:
 
Kupite nekoliko mladih mrkvica, po pola kilograma graška i mladog krumpira, jedan poriluk i pastrnjak.
 
Priprema:
 
Stavite pola litra posoljene vode da prokuha. Svo povrće (osim graška) operite, očistite i nasjeckajte. Stavite povrće u vodu i kuhajte poklopljeno na slaboj vatri dok ne omekša. Kuhano povrće ocijedite od vode pa sve zajedno izmiksajte. U međuvremenu, pripremite šalicu očišćene i dobro oprane integralne riže pa je skuhajte. Pomiješajte povrće i rižu, a zatim dodajte malo vrhnja.
 
Pire od špinata (ili blitve) 
 
Nabava povrća:
 
Postoje ljetne i zimske vrste špinata, može se pronaći na tržnici u svježem stanju tijekom cijele godine.
 
Priprema:
 
Kilogram špinata dobro operite, očistite i kuhajte nekoliko minuta u dvije litre kipuće vode. Procijedite ga, ostavite da se ocijedi, a zatim ga sitno nasjeckajte. Na malo maslinovog ulja prepržite žlicu brašna, dodajte nasjeckano povrće, dobro promiješajte i nalijte s pola litre mlijeka. Ako je dijete alergično na kravlje mlijeko, možete upotrijebiti kiselo. Po želji dodajte nekoliko češnja sitno nasjeckanog češnjaka i ostavite da se kuha na slaboj vatri dok se ne zgusne. S vremena na vrijeme promiješajte da se ne bi stvorile grudice.
 
Pire od mladog graška 
 
Nabava povrća:
 
Na tržnicama se pojavio mladi grašak. Ovo povrće idealno je za prehranu beba jer je ukusno, zdravo i slatkasto. Možete ga kombinirati s mladim krumpirom ili mrkvom.
 
Priprema:
 
Operite pola kilograma graška i stavite da se kuha u kipućoj vodi. Kada je skuhan, ocijedite ga, propasirajte i odstranite ljuske. U lončić stavite malo maslinovog ulja, dodajte žličicu kukuruznog brašna i propasirani grašak, dobro promiješajte, pa dodajte nekoliko žlica juhe od povrća. Ostavite da se kuha na slaboj vatri dok se ne zgusne. Ako je pire pregust, dodajte još malo juhe od povrća.

Pire od mladih tikvica
 
Nabava povrća:
 
Tikvice se mogu nabaviti svježe na tržnici za vrijeme proljeća i ljeta. Izuzetno su zdrave, lako probavljive i lijepo se kombiniraju s krumpirom, kuhanom rajčicom i mrkvom.
 
Priprema:
 
Očistite tikvice, naribajte ih i ostavite u cjedilu da se ocijede. U tavi napravite blagu zapršku na malo maslinovog ulja, pa kad brašno počne dobivati žutu boju, dodajte naribane tikvice, sve malo propržite, dodajte malo juhe, promiješajte i kuhajte dok povrće ne omekša. Kada je kuhano, dodajte u pire žlicu kiselog vrhnja. Ili, naribajte tikvicu, pomiješajte je s jednim žumanjkom i dvije žlice kukuruznog brašna, a zatim izvadite smjesu žlicom i pržite na vrućem ulju (za stariju djecu).
 
Life Content

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.