Vaginalni porod ili carski rez?

Foto: Shutterstock

POSLJEDNJIH godina broj poroda carskim rezom povećava se. Postavlja se pitanje postoji li stvarna potreba za time ili liječnici i trudnice sve više žele da sve prođe brzo i bez previše bolova?

Mnogo je opravdanih razloga gdje je carski rez jedini izbor zbog sigurnosti majke i djeteta, no vrlo često ćete se susresti s majkama kojima je jedino opravdanje za porod carskim rezom – užasno me boljelo ili dugo je trajalo. Naravno, postoji i mnogo žena koje su silno željele roditi vaginalnim putem bez prevelikog uplitanja medicine, ali su zbog nekog razloga morale na carski rez.

Prednosti carskog reza:

Ne morate saznati koliko pravi trudovi i vaginalni porod zapravo bole.

Vaša vagina ostaje netaknuta.

Ne morate se bojati pucanja ili epiziotomije.

Postporođajno krvarenje je slabije kod žena koje su rodile carskim rezom.

Nedostaci carskog reza:

Oporavak nakon carskog reza duže traje.

Nakon poroda carskim rezom trebalo bi napraviti barem 2 godine pauze prije sljedeće trudnoće, pogotovo ako želite roditi vaginalnim putem.

Veći je rizik od infekcija i krvnih ugrušaka.

Ne možete izbjeći lijekove ako morate roditi carskim rezom.

Ožiljak od carskog reza zauvijek će tu ostati.

Žene često percipiraju carski rez samo rezom koji ostaje vidljiv nakon poroda. No, ožiljak na maternici je mnogo osjetljiviji i mnogo više vremena mu treba kako bi zacijelio.

Prednosti vaginalnog poroda:

To je najprirodniji način za donijeti dijete na svijet.

Manji su rizici od infekcija.

Brže vrijeme oporavka.

Prolaskom bebe kroz porođajni kanal veći dio plodne vode iz bebinih pluća se istisne i mnogo je manja vjerojatno da će se beba nagutati plodne vode.

Beba je u porođajnom kanalu izložena korisnim bakterijama koje dokazano smanjuju vjerojatnost razvijanja alergija na hranu i astme.

Ne morate brinuti o bolnom rezu tijekom prvih tjedana s djetetom.

Kada se tijelo priprema za vaginalni porod otpušta mnogo hormona koji pomažu pri izlučivanju tekućine i bebinih organa i pomažu bebi da se brže oporavi.

Nedostaci vaginalnog poroda:

Vaginalni porod u 99% slučajeva ne traje kratko i vrlo je bolan.

Ne možete predvidjeti koliko će trajati, boljeti i kako će završiti.

Nakon vaginalnog poroda moguća je inkontinencija koja može trajati i nekoliko mjeseci.

Moguće pucanje međice ili epiziotomija.

Vaginalnim mišićima će trebati neko vrijeme da se vrate u stanje prije poroda. Vjerojatno i nekoliko mjeseci. No možete uspješno ubrzati taj proces redovitim izvođenjem Kegelovih vježbi.

Bez obzira kako rodili uvijek će postojati dobre i loše strane poroda. Teško ćete čuti dva jednaka iskustva s poroda. Važno je da vi učiniti sve što je u vašoj moći da sve prođe u redu. Na sve ostalo ne možete utjecati. Pokušajte ostati smireni, u trudnoći se dovoljno educirajte o oba načina poroda kako bi u oba slučaja znali što možete očekivati.

Pokušajte saznati iskustva žena koje su rodile u bolnici u kojoj i vi planirate roditi kako bi iz prve ruke saznali kakvo je medicinsko osoblje i kakvi su uvjeti u bolnici, rađaoni i sobama. To vam može bitno olakšati bolne dane nakon poroda jer ćete se moći dobro pripremiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.