Zdravi čips: Od kelja je, a klinci ga obožavaju!

Foto: Z.B.

ŽELITE li u dječju prehranu uvesti nešto zdravo, najlakše je krenuti od zdravih slatkiša i grickalica. Tako zdrave namirnice pametno uvodite kroz široko otvorena vrata. Što kažete na ideju da se djeca prepiru tko je dobio više kelja? Pripremite čips od kelja i uvjerite se sami. Djeca će tako jesti kelj u izvornom obliku, a istovremeno će jesti omiljeni čips, no bez ugljikohidrata i štetnih masnoća.

Marinada:
¾ šalice lješnjaka (najbolje ih je prije upotrebe močiti 12 sati)
2 očišćene mrkve
2 soljene sušene rajčice močene oko 2 sata
2 zrele rajčice
2 režnja češnjaka
3 žlice maslinova ulja
3 žlice soka iscijeđenog limuna
2 žličice kurkume
1 žličica garam masale
1 žličica cvijeta soli
1 šalica vode

Priprema:

Oko pola kile kelja operite, razdvojite listove i odstranite stapke. Sve sastojke za marinadu stavite u blender i izradite u jednoličnu smjesu. Pripremljene listove kelja stavite u široku posudu te svaki list dobro „izmasirajte“ utrljavajući marinadu. Marinirane listove kelja posložite na silikonske podloge. Sušite ih u dehidratoru na 45°C oko dva sata i zatim na 41°C još 12-14 sati. U pećnici ih možete sušiti na najnižoj temperaturi uz odškrinuta vrata. Sušite sve dok listovi ne budu hruskavi i zatim ih odmah spremite u staklenku koju trebate čvrsto zatvoriti. Ostane li čips duže na otvorenom, upit će vlagu te izgubiti hrskavost, odnosno više neće biti po dječjem ukusu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.