Bračna savjetnica: Ako se vaš partner ponaša ovako, narcis je

Foto: Shutterstock

Živjeti s narcisoidnom osobom može biti zbunjujuće i iscrpljujuće. Kada imamo posla s narcisoidnom osobom, sve se vrti oko nje: njihove potrebe, njihove želje, njihovi osjećaji.

"Vidjela sam bezbroj napetih i iscrpljenih odnosa zbog narcisoidnih osoba. Imaju talent za usmjeravanje pozornosti na sebe. Stručnjaci su za manipuliranje situacijama u svoju korist i ostavljaju vas da se osjećate jadno i umorno", objašnjava obiteljska i bračna savjetnica Tina Fey za Hack Spirit.

Ipak, narcizam može biti teško prepoznati, a važno ga je uočiti kako bismo na vrijeme poduzeli prave korake. Srećom, savjetnica je podijelila četiri uobičajena ponašanja narcisa koja razotkrivaju narcise.

1. Umanjuju vaša postignuća

Narcisi sve pokušavaju preusmjeriti na sebe. To uključuje i naš uspjeh i postignuća, kaže Fey.

"Nije neuobičajeno da narcis umanjuje ili čak odbacuje ono što ste postigli. U njihovom svijetu, vaš uspjeh bi trebao biti njihov uspjeh. Ako nije, naći će način da ga potkopaju. To može biti kroz suptilne komentare ili otvorenu kritiku. U svakom slučaju, rezultat je isti - osjećate se iscrpljeno i demotivirano", pojasnila je.

2. Zbog njih sumnjate u svoju stvarnost

Jedna od najpodmuklijih stvari koje narcis može učiniti jest natjerati nas da preispitamo vlastitu stvarnost. Savjetnica ističe: "Narcis će zanijekati ili iskriviti činjenice kako bi odgovarale njihovoj priči. Natjerat će vas da preispitate svoje pamćenje, svoju percepciju, pa čak i svoj razum."

Dakle, prije nego što to shvatimo, počet ćemo preispitivati sve i oslanjati se na njih da nam kažu što je istina. "Ako vas netko tjera da sumnjate u vlastita iskustva ili sjećanja, to je veliko upozorenje. Vjerujte si. Vi poznajete svoju stvarnost bolje nego itko drugi", savjetuje Fey.

3. Rijetko se ispričavaju

Isprike zahtijevaju ranjivost, a to je nešto što narcisima nije ugodno. Često izbjegavaju priznati da su bili u krivu te izvrću priču tako da smo mi ti koji se na kraju trebaju ispričati.

"Odbijanje isprike nije samo očuvanje njihovog ega. To je također način da zadrže kontrolu. Nikada ne priznajući krivnju, drže vas u stalnom stanju sumnje i zbunjenosti", naglašava savjetnica.

4. Loše reagiraju na kritiku

Narcisi teško prihvaćaju kritike jer se ne mogu s njima nositi. Savjetnica objašnjava zašto: "Narcisi svaku kritiku, koliko god bila konstruktivna, doživljavaju kao prijetnju svojoj slici o sebi." Zato često negativno reagiraju na bilo kakvu kritiku, a upravljanje tim reakcijama može biti izazovno.

"Ipak, zapamtite, svatko ima pravo izraziti svoje osjećaje i brige. Ne dopustite da vas strah od nečije reakcije spriječi da govorite svoju istinu", zaključila je Fey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.