Britanci će brašnu dodavati folnu kiselinu kako bi bilo manje urođenih mana

Foto: EPA

Folna kiselina dodavat će se pšeničnom brašnu od necjelovitog zrna u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se spriječile urođene mane, piše BBC. Dodavanje folne kiseline u brašno moglo bi svake godine spriječiti oko 200 slučajeva defekata neuralne cijevi, kao što je spina bifida, i poboljšati zdravlje trudnica, kaže vlada koja proizvođačima daje rok do kraja 2026. za prilagodbu.

Buduće majke i žene koje pokušavaju zatrudnjeti, trebale bi nastaviti uzimati dodatnu folnu kiselinu - sintetičku verziju folata - kako trenutačno savjetuju liječnici. Folna kiselina osobito je važna u ranoj trudnoći jer pomaže u pravilnom razvoju djetetova mozga, lubanje i leđne moždine.

Stručnjaci, od kojih su mnogi već niz godina pozivali na taj potez, pozdravili su odluku vlade. Ova objava uslijedila je nakon poboljšanja zdravlja u drugim zemljama, poput Australije i Kanade, gdje se ta praksa već provodi. Neki, međutim, kažu da promjena ne ide dovoljno daleko i da bi trebalo uključiti više namirnica.

Profesorica neonatalne medicine na Imperial Collegeu u Londonu, Neena Modi, rekla je da će to "dovesti u nepovoljan položaj skupine kao što su žene koje su osjetljive na gluten, jedu rižu radije nego kruh i proizvode od integralnog brašna". Time se pridonosi znatnim zdravstvenim nejednakostima koje već postoje u Ujedinjenom Kraljevstvu, dodala je.

Dodaci folne kiseline preporučuju se tri mjeseca prije trudnoće i tijekom prvih 12 tjedan

Folat, poznat i kao vitamin B9, nalazi se u svakodnevnoj hrani, kao što su grah i zeleno povrće, što znači da većina ljudi dobiva dovoljnu dozu redovitom, zdravom prehranom.

Osim toga, britanski Državni zavod za zdravstvo (NHS) preporučuje ženama koje pokušavaju zatrudnjeti da uzimaju dodatke folne kiseline otprilike tri mjeseca prije trudnoće i najmanje 12 tjedana nakon što zatrudne. Ova preporuka ostaje na snazi.

Procjenjuje se da je polovica svih trudnoća u Velikoj Britaniji neplanirana. Obogaćivanje brašna stoga će pomoći u povećanju unosa folne kiseline u populaciji i, neizravno, bolje zaštititi nerođene bebe.

Vladino neovisno savjetodavno tijelo proučilo je sve dokaze i zadovoljno je odlukom o obogaćivanju brašna te smatra da je to ispravan način djelovanja za društvo u cjelini. Mali mlinari, koji proizvode manje od 500 metričkih tona brašna godišnje, bit će izuzeti. Brašno je već obogaćeno kalcijem, niacinom, tiaminom i željezom u svrhu poboljšanja javnog zdravlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.