BUDUĆE mame često se muče oko toga što jesti. Nisu sigurne je li sva hrana sigurna i dozvoljena i pitaju se može li ono što pojedu naškoditi nerođenoj bebi. Sve su to uobičajena pitanja među trudnicama, ali u većini slučajeva nema razloga za brigu, tvrdi nutricionistica Charlotte Stirling Reed.
Za The Sun je objasnila da žene često nasjedaju na mitove i nepotrebno se ograničavaju te popisala koje četiri namirnice ne morate izbacivati iz prehrane dok ste u drugom stanju jer su sigurne ako se pravilno konzumiraju.
Kava
Ako se pridržavate smjernica o sigurnoj dozi kofeina, koja iznosi do 200 miligrama u danu, nema razloga da se odričete jutarnje kave.
"Važno je da znate svoj dnevni limit jer redovito konzumiranje previše kofeina može povećati rizik od komplikacija pri porođaju", napomenula je Stirling Reed.
Sushi
Ako žudite za sushijem, slobodno ga pojedite, ali se pobrinite da je riba termički obrađena.
"Sirova riba i sirovi školjkaši se ne preporučuju tijekom trudnoće zbog rizika od prisutnosti listerije. To može biti štetno za nerođenu bebu, a može naškoditi i zdravlju majke", kaže nutricionistica.
Trudnice imaju deset puta veću vjerojatnost da će dobiti listeriozu (infekciju uzrokovanu bakterijom listerijom) od opće populacije, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Simptomi uključuju povraćanje i proljev, a u rijetkim slučajevima mogu dovesti do pobačaja ili prijevremenog poroda.
Kikiriki
Postoji mit da trudnice ne smiju jesti orašaste plodove, ali Stirling Reed tvrdi da to nije tako.
"Preporučuje se izbjegavati kikiriki ili orašaste plodove samo ako ste sami alergični na njih", rekla je.
Jaja
Na kraju, jaja, koja su prije nekoliko godina stekla reputaciju zabranjene namirnice u trudnoći, zapravo su također sigurna za konzumaciju, prema Stirling Reed.
"Jaja se mogu konzumirati. Sirova jaja nose mali rizik od salmonele, koja može uzrokovati loše stanje trudnice zbog trovanja hranom, ali općenito nisu problematična namirnica", zaključila je.